Fiesta del Chancho
A munkálatokat a lelkes szakácsok (Papp Ernő, Szép Ilonka, Deák Sándor, Adriana Acosta, Mátyás György és Szegödi Erika) már egy nappal korábban megkezdték, hogy a mintegy 180 szál májas hurkával a vasárnapi ebédre elkészüljenek. Papp Ernő és Szép Ilonka még a szüleiktől tanulták a hurka- és kolbászkészítés fortélyait, hisz fiatalon még részt vettek, igaz már Argentínában, magyar disznóvágásokon. Ernő bácsi elárulta, hogy a legnagyobb kihívást számukra nem a hurkakészítés folyamatának felidézése, hanem a jó hozzávalók (tüdő, máj, vese) beszerzése volt, a helyiek ugyanis nemigen esznek belsőségeket. Szerencsére egy német származású hentes üzletében a finom kolbászon kívül az ilyen, kicsit kuriózumnak számító alapanyagok is megtalálhatók. Vasárnap egy óra körül már szép számban gyülekeztek a dalkör művelődési központjában, mintegy 60 főt vonzott a finom ebéd és a magyar zene. A vendégek nagy része magyar leszármazott vagy rokon volt, de akadtak németek és csehek is, akik elsősorban a magyar tánc és konyha, illetve a jó társaság miatt jöttek. A jó hangulatról és arról, hogy a táncparkett sose legyen üres az Homenaje al San Souci zenekar gondoskodott, a szünetekben pedig Papp Antal idézett fel hegedűjén egy-egy magyar örökzöldet, melyet még édesapjától tanult. Előételnek májast és vadász felvágottat szolgáltak fel és a fő étel a méltán híres májas hurka, sültkolbász és dinsztelt káposzta volt. A rendezők készültek grill csirkével (pollo a la parilla) is, azonban a hurka olyan népszerűnek bizonyult, hogy szinte senki nem élt ezzel a lehetőséggel. Desszertként a dobostorták és rigójancsik hada sorakozott. A résztvevők estébe nyúlóan táncoltak, beszélgettek és elevenítették fel a régmúlt történéseit. A következő Valentín Alsina-i rendezvényre augusztus 19-ig kell várni, amikor is gulyáslevessel készülnek a szervezők. Sokak nevében mondhatjuk: már nagyon várjuk.