Bécsi megemlékezés Mindszenty bíborosról és a magyar forradalomról

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
2018 október 23-án a bécsi Collegium Pázmáneumban két eseményről is megemlékeztünk. Az 1956-os forradalomról, valamint Mindszenty bíboros Pázmáneumba érkezéséről, amely szintén erre a napra esett 1971-ben. A szeles, hideg idő ellenére, nagy örömünkre sokan eljöttek a megemlékezésre.
x

Este 6-kor Varga János, a Pázmáneum rektora celebrált szentmisét a kápolnában, az áldozatokra és Mindszenty bíborosra emlékezvén. A Cantus Arcis kórus énekelt, Dombó Dániel karnagy vezetésével. A szentmise végén közösen levonultunk Mindszenty József bíboros emléktáblájához az aulába. Ott Hollós József, az Ausztriai Magyar Szervezetek és Egyesületek Központi Szövetségének elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Beszédében a bécsi magyar közösségek összefogásának szükségességét emelte ki.

Dr. Nagy Andor Magyarország nagykövete köszöntötte a vendégeket. Méltatta a hősöket, és a hely szelleméhez illően külön kiemelte Mindszenty József szerepét és a magyarságért vállalt áldozatát.

Érdekes és felemelő elképzelni, hogy ezen falak közt élte éltének utolsó éveit a bíboros, ebben a kápolnában misézett. Megtiszteltetés ezen a történelmi helyszínen tölteni ösztöndíjas időszakomat! Díszbeszédet Dr. Ujváry Gábor történész tartott, majd egy népéneket énekeltem az áldozatok emlékére. Az emléktáblát megkoszorúztuk, és a díszteremben folytatódott az ünnepi program.

Egy kulturális programmal készültünk, Ripka János csellóművész és Ablonczy Bertalan orgonaművész komolyzenével segítették az elmélyülésünket. Én a hazával, honvággyal kapcsolatos népdalokat énekeltem. Szabó András előadóművész verseket szavalt, valamint a helyszínhez és az alkalomhoz illő Fekete István Levél Bécsbe című írását. Böröndi Lajos költő, saját - 1956-os szabadságharccal kapcsolatos verseit tartalmazó Sortűz című kötetéből olvasott fel megrázó részleteket. A közösen elénekelt Himnusz méltó zárása volt az eseménynek. A Pázmáneum hagyományosan agapéra várta szeretettel a vendégeket. Tartalmas, méltó megemlékezésnek lehettünk részesei nemzeti ünnepünkön Bécsben.