A Ganz sikertörténet a századfordulós Viktóriában

A Ganz cég 1879-től az ausztrál malomipari fejlesztések főszereplője és katalizátora volt

/ Magyari Nóra Antónia /
magyari.nora.antonia képe
A Ganz és Társa cég egyedüliként elérte, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia keretein belül Magyarország önállóan képviselje magát és termékeit Ausztráliában
Az 1880-as Melbourne-I világkiállítás helyszíneGanz-Mechwart hengerszékA viktóriai Bendigo városának utcai vilagítását 1896-ban a Ganz cég valósította megBroken Hill, ma már csak múzeum Fotó:Mattinbgn

A Ganz cég 1844-ben jött létre, a svájci születésű Ganz Ábrahám vezetésével, aki ekkor még mindössze 7 munkást foglalkoztatott pesti vasöntödéjében. Tíz évvel később megkezdte a ’slágertermékeknek’ tekinthető kéregöntésű vasútkerekek és malomipari őrlőberendezések gyártását és innentől kezdve megindult a siker útján. 1867-ben bekövetkezett halála sem törte meg a fejlődést, a vezetők között találunk olyan zseniális mérnököket, mint Mechwart András, aki magabiztosan irányította a céget immár Ganz és Társa név alatt a világhír felé.

Ebben az időben Magyarország az egyik legnagyobb gabonatermelő ország volt, amihez malomipari technológia is társult. Kijelenthető, hogy vezető nagyhatalom voltunk a malomipari gépek gyártásában. Annak ellenére, hogy a legtöbb világkiállításon az Osztrák-Magyar Monarchia keretében többnyire osztrák cégeket delegáltak, a magyarországi Ganz és Társa a legjelentősebb kiállító volt. 1879-ben a sydney-i kiállításon, majd 1880-ban a melbourne-i világkiállításon résztvevő cég új fejezetet nyitott meg a magyar-ausztrál gazdasági kapcsolatokban. A Ganz és Társa által 1875-ben kifejlesztett hengermalom előnye volt, hogy segítségével meghatározott finomságú lisztet tudtak őrölni, amely előtte elérhetetlen volt. A Melbourne-ben kiállított hengermalmok mindegyikét eladták és a sikernek köszönhetően 1886-ban irodát nyitottak a városban. A Ganz hengermalom Viktória malomiparát is az elsők közé emelte, majd Ausztrália minden államában elterjedt. Jellemző, hogy az ’Australian Miller’, malomipari szaklap minden számában beszámolt a Ganz és Társa működéséről és még egyéb nem szakmai magyarországi híreket is megemlített.

10 év alatt a társaság 558 hengermalmot adott el Ausztráliában, melynek következtében Fiume és az ausztráliai kikötővárosok között rendszeres járatok indultak. Ez pedig, az osztrák-magyar és ausztrál diplomáciai kapcsolatok fellendüléséhez is vezetett.

A Ganz és Társa azonban nemcsak a malomipari fejlesztéseiről volt híres. 1878-ban megalapították a villamossági osztályukat, amely az elektrotechnika terén ért el maradandó eredményeket. A cég által kifejlesztett transzformátorok lehetővé tették a központilag termelt áram elosztását és ezáltal az utcai világítást. A Ganz cég a rendszert 1887-ben mutatta be Ausztráliában és hamarosan rendeléseket kapott többek között Melbourne-ből és Sydney-ből is. Az viktóriai aranyvárost, Bendigót 1896-ban a Ganz és Társa villamosította, illetve a Broken Hill bánya villamosítási berendezéseit is a cég fejlesztette ki. Az ausztrál piac olyan jelentős volt, hogy a Ganz mérnökei egy kifejezetten Ausztráliában alkalmazható gőzgép kifejlesztésén dolgoztak a nyolcvanas években.

1906-tól a Ganz cég képviseletét egy magyar mérnök, Hausegger Árpád látta el, sírja Melbourne Kew városrészének Boroondara temetőjében található. A gyümölcsöző gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak az első világháború vetett véget. A Ganz és Társa cégének minden vagyonát elkobozták és a kereskedelmi kapcsolatokat befagyasztották. Ezzel véget ért egy jó időre Magyarország és Ausztrália gazdasági együttműködése, de azért bátran kijelenthető, hogy a korabeli magyar technológia nagyban hozzájárult  Ausztrália gazdasági fejlődéséhez.