Fogadószervezetem

DAMESZ – Dél- Ausztráliai Magyarok Szövetsége

/ Varga Ramóna /
varga.ramona képe
Ösztöndíjas időszakomat Adelaide-ben töltöttem, fogadószervezetem egy ernyőszervezet volt, a Dél-Ausztráliai Magyarok szövetsége.

 

Dél-Ausztráliában 1950-ben alakult meg az első szervezet, majd az egyre gyarapodó magyar közösségek egyre több klubot hoztak létre, így egy idő után indokolttá vált, hogy létrehozzanak egy ernyőszervezetet.

Hivatalosan 1975-ben jegyezték be a Dél-Ausztráliai Magyarok Szövetségét, első elnöke Gyarmathy Imre volt. Azóta 8 elnöke volt a szövetségnek, a jelenlegi elnök: Szabó Attila református lelkész.

Hét magyar szervezetet magába foglaló ernyőszervezet, amely a tagjai közötti együttműködés által hozzájárul az ausztráliai magyar közösség érdekei érvényesítéséhez. Kiemelt fontosságot tulajdonít a magyar kultúra megjelenítésének, megőrzésének és továbbadásának. Támogatja azon magyar megmozdulásokat és közösségi alkalmakat, melyek az ausztráliai és ezen belül a dél-ausztráliai magyar közösség továbbélését és érdekeit szolgálják

A szövetség székhelye 187 Unley Roadon található, Adelaide-ben.

 

Hét tagszervezet tartozik a szövetséghez:

Magyar Harcosok Bajtársi Közössége

Magyar Közösségi Rádió Adelaide

Munkácsi Mihály 51. Magyar Cserkészcsapat, Dél-Ausztrália

Cimbora Iskola

Kaláris Néptánccsoport

Regnum Mariánum Magyar Katolikus Egyházközség

Adelaidei Magyar Református Gyülekezet

 

Körülbelül 350 taggal számolnak. A szövetség azzal a céllal jött létre, hogy összehangolja a tagszervezetek munkáját és rendezvényeit. Az éves tervezet kialakítását minden év novemberében tervezik meg. Az éves állandó feladataik közé tartozik a nemzeti ünnepek megünneplése – március 15-e, október 6-a, október 23-a. A szövetség fogadja részben a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, felügyeli és koordinálja az ő munkájukat. Fő céljuk a közösség építése és az identitás megőrzése, ezért minden Magyarországról érkező előadót is a szervezet fogad, szállásol el, és biztosít helyet az előadásokhoz.

Tagja az Ausztráliai Magyarok Szövetségének, és a Diaszpóra Tanácsnak. Az évi Diaszpóra Tanácson mindig képviselteti magát.

Állandó kapcsolatot tart Magyarországon és a Kárpát-medencében élő magyarság állami és civil szervezeteivel.

Az idei évben a vírushelyzet miatt a tagszervezetek zárva voltak, és egyéb rendezvények sem kerültek megrendezésre. A nagyobb ünnepeket szűk körben ünnepelték, ahogyan a helyi rendelkezések engedték. Az utolsó eseményük az 1956-os megemlékezés volt. Az évi novemberi gyűlést is megtartották.