"Versben mondom el..."

avagy: így emlékeztünk meg a magyar költészet napjáról az egyesült királyságbeli magyar közösségben

/ Cservák Mária /
cservak.maria képe
Április 11-ét, a magyar költészet napját mi is megünnepeltük mind a cardiffi, mind a tágabb értelemben vett, egyesült királyság-beli magyar közösségben. Noha március közepe óta Cardiffban is az online oktatásra álltunk át, s ezáltal a személyes költészet napi megemlékezésre sem volt lehetőség, de ez nem tántorított el engem attól, hogy e jeles napot mi is megünnepeljük.

Az volt az ötletem, hogy ha már az oktatás és a közösséggel való kommunikáció is online formában történik, miért ne tehetnénk ezt a költészet napja kapcsán is? így aztán április elején meg is hirdettem egy videó-verslánc felhívást, hogy ily módon emlékezzünk meg közösen április 11-ről.

A felhívás lényege az volt: minden jelentkező küldjön be egy saját készítésű videófelvételt arról, ahogy egy magyar verset vagy saját verset, versrészletet szaval, és azt küldje el a Cardiffi Magyar Gyermekfoglalkozások címére, vagy pedig a Cardiffi Magyar Kulturális Fórumnak április 10-ig, hogy aztán összefüggő videóvá vághassam, s április 11-én a végeredményt kiposztolva a magyar közösségek csoportjaiba, ezúton ünnepeljük együtt virtuálisan a magyar költészet napját.

Tisztában voltam vele, hogy a feladat nehéz lesz, hiszen nem tudhattam biztosan, hogy mennyire lesznek készségesek az emberek, lesz e elég jelentkező ebben a bizonytalan vírushelyzetben, illetve korában videóvágást sem csináltam még, de tudtam: a cél nemes, veszíteni valóm nincsen, és ha sikerül, akkor egy szuper, közösségformáló eszköz lehet belőle, így bizakodva nekivágtam.

A rendelkezésre álló idő nem volt sok, így el is kezdtem a kézzel készített plakát megtervezését, majd annak elkészülte után a felhívó szöveg megfogalmazását, melyek segítségével aztán meghirdettem előbb a cardiffi, illetve a Cardiff-közeli magyar közösségek számára is a verslánc pályázatot. Ezután felvettem a kapcsolatot a Magyarul Olvasó Szigetlakók vezetőjével, Kassai Lilivel, akit akkor már jól ismertem és aki korábban rengeteget segített nekem a „Cardiffi Könyvmolyok Klubja” olvasókör megalapításában, vezetésében. Szerettem volna az olvasóklubokra is kiterjeszteni a felhívást, így kikértem Lili véleményét, szerinte van-e az ötletemben fantázia, érdekelné-e a könyvklubosokat ez a felhívás. Ő egyértelműen igent mondott, és támogatta az ötletet, meghirdetve a verslánc-felhívásomat az összes általa vezetett magyarul olvasók csoportjában. Óriási segítség volt ez tőle, ezúton is még egyszer szeretném neki megköszönni a szívességet és a támogatást! Ezt követően ösztöndíjas társaim kértem meg, hogy ők is hirdessék a felhívásomat a saját magyar közösségeikben, amelyet sokan meg is tettek, nekik is hálásan köszönöm az együttműködést. Ezen kívül én magam az általam korábban még londoni ösztöndíjas időszakom alatt megismert HubArt magyar színésztársulat számára és a Hunique magyar néptáncegyesület csoportjában is közzé tettem.

Miután a felhívás tehát széles körben meghirdetésre került, lassan el is kezdték a jelentkezők küldeni vers-videóikat, a pályázatra rendelkezésre álló pár nap alatt összesen 14 videó érkezett be! Ilyen népszerűségre a rövid időre és vírushelyzetre való tekintettel nem is gondoltam volna. Kaptam videót a Cardiffi Magyar Közösségből, olvasóklub tagoktól, a HubArt két tagjától, más magyar közösségektől, sőt, még a korábbi cardiffi mentor, Silló Elizabeth gyermekei is részt vettek, ráadásul két verssel is, de legnagyobb örömömre az szolgált, hogy néhányan saját verset küldtek be! Nagyon boldog voltam. De az igazi munka csak ezután következett: a videók összevágása, animálás, borítókép, zárókép és szöveg fogalmazása. Ennek a kivitelezése jó pár órámba beletelt, hiszen még korábban nem csináltam ilyet, illetve közben a szokásos szerdai online mesemondásra, majd a Cardiffi Magyar Gyermekfoglalkozások három csoportjának péntek-szombati tanítási óráira is készülnöm kellett időközben, de végül április 11-re, szombatra, a költészet napjára megszületett a nagy mű! Nem a legprofibb videóm lett, de azért minden tőlem telhetőt megtettem, hogy a képességeim és az idő limitáltságához képest a lehető legjobb legyen.

Az eredmény pedig magáért beszélt: miután a költészet napjára kiposztoltam a videót a Cardiffi Kulturális Fórum oldalára, s ezt megosztottam különböző egyéb magyar közösségek csoportjaiban és a magyar könyvklubokban is, egyöntetű sikert aratott. Többen is megosztották, lájkolták, írtak róla, arról nem is beszélve, hogy a videó 24 óra alatt 10.000-es (!) nézettséget kapott, a Cardiffi Kulturális Fórum által a poszt pedig 12.225 embert ért el, eddigi rekord nagyságú nézettséget és rekord számú új követőket eredményezve az oldalnak. Ennek örültem talán a legjobban, hiszen ezzel a kis felhívással új emberek figyelmét is felkeltettük, új tagokat nyertünk meg az oldalnak, a közösségnek.

Zárásképpen tehát azt mondhatom: nagyon örülök, hogy a nehézségek, a bizonytalanság és az időhiány ellenére is belevágtam a költészetnapi videó-verslánc projektbe, mert ezáltal ha virtuálisan is, de sikerült összehozni az embereket, felkelteni az érdeklődésüket a magyar költészet szépsége és a Cardiffi Magyar Közösség iránt, új követőket és nagy nézettséget szerezni az oldalnak, és végül, de nem utolsósorban: sikerült közösen megemlékeznünk a magyar költészet napjáról még így karantén időszakban, személyes találkozás híján is. Boldog vagyok, hogy a befektetett munkát végül siker koronázta, de mindez nem jöhetett volna létre a sok lelkes magyar kultúra kedvelő videó beküldő nélkül, akiknek ezúton is szeretném hálásan megköszönni a segítséget és a közreműködést, nagyon hálás vagyok nekik, hogy általuk nem csak mi, 14-en a videó-versláncban, de általuk a többi magyarral együtt, közösen ünnepelhettük együtt ezt a szép, jeles napot!

 

A cikkhez videócsatolmány is tartozik.