Itt a tavasz, hol a tavasz?

/ Tamás Krisztina /
tamas.krisztina képe
A déli féltekén a szeptember már az egyre kellemesebb időről szokott szólni, azonban ebben az évben a tavasz is más.
akasztófatestvérekszombati haladókfiúk

A járványhelyzet okán bevezetett szigorú szabályok miatt nem találkozhattak eddig a gyerekek a barátaikkal, iskolatársaikkal Melbourne-ben, hiába csalogatta volna ki őket a javuló időjárás a parkokba egy közös programra. A szűk családon túli találkozásoknak továbbra is a virtuális világ biztosított teret szeptemberben, és a gyerekek a szünidőt is a családjukkal töltötték el.

Ebbe az új világba viszünk egy kis színt a rendszeres magyar órákon, foglalkozásokon a Magyar Központ és a Magyar Kultúr Kör iskoláiban. A már megszokott csoportokban tudunk továbbhaladni − digitális eszközöket használva az órán − az ige nyelvtani részével. A kedvenc játékos feladatokkal megbolondítjuk néha kicsit az órát (vagy egymást is smiley ). Egy új tanulóval nőtt a diákok száma, de ez a kislány inkább csak nekem volt kedves, új ismeretség, a többiek a viszontlátásnak örülhettek.

 

Októberben két kiemelkedő magyar történelmi eseményről is megemlékezünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából és az aradi vértanúk kapcsán is készült egy-egy írás szeptemberben a melbourne-i Híradóba. A 13 aradi vértanú áldozata mellett megemlékeztünk azokról a hősökről is, akik nem október 6-án, de az osztrák megtorlás áldozataként Aradon adták életüket az elveikért. Közöttük van Kazinczy Ferenc nyelvújító, Lajos nevű fia is. Mivel az irodalmi vezér október 27-én született, a lapban az ő munkásságát is felelevenítettük; az aradi események kapcsán a Kazinczy család történetébe is nagyobb távlatból nyertünk betekintést.

Az 1896. október 4-én átadott Szabadság híd történetének ismertetésére az évforduló miatt esett a választásom. Bemutattam a híd felépítését, névváltoztatásának történetét, háborús epizódjait.

A Rubik-kockát, a leghíresebb hungarikumot világszerte forgatják, világversenyeken is szerepel, ezért utánajártunk annak, hogy hogyan született meg és indult hódító útjára.

Ha október, akkor betakarítás, szüret, kukoricafosztás és az őszi vetés időszaka köszöntött be – a hónaphoz kapcsolódó jeles napokat összegeztük a cikkben.

Cifrapalota, Pálinka Manufaktúra, Fotográfiai Múzeum, Haditechnikai Park és a buckavidék csupán kedvcsináló Bács-Kiskun megye számos látnivalójához, amiket egy pár napos kirándulás során kényelmesen meg lehet nézni, ha az Óhaza újabb szegletét szeretné valaki jobban megismerni.

Reméljük, a minél közelebbi jövőben!

 

(Képek: saját: Skype, Wordwall)