Tartalmas 2019-es évet zártak a Mákvirágok Floridában

/ Kiss Katinka /
kiss.katinka képe
A 2019-es iskolai év minden tekintetben élményekkel teli volt a Mákvirágok Magyar Óvoda és Kisiskola életében itt Orlandóban. A gyerekek nagy létszámmal kezdték meg az iskolát. Új nyári történésekkel feltöltődve energikusan indultak az új évnek. Ezt követően rengeteg programon vettek részt, mint szereplők és szervezők is. Alább kis ízelítő a tartalmas pár hónapról.
Talpra Magyar Sport Kupa.jpg1956-os megemlékezés.jpgMegérkezett a MikulásSzüreti Mulatság

Alighogy átugrottuk az évnyitót, nagy szervezésbe kezdtek a Mákvirágok óvodásai, iskolásai, a lelkes szülők és a pedagógusok. Október első szombatján ugyanis Szüreti mulatságot rendeztek. Az ovisok és az iskolások külön műsorszámmal készültek, melyek kapcsolódtak a szüreti hagyományokhoz, a szülők pedig közös összefogással egy mese előadással lepték meg a gyerekeket, melyben ők voltak a meseszereplők. Kicsik és nagyok is csillogó szemekkel nézték végig ezt a nagyszerű előadást. A gyerekek a rendezvényen megismerkedhettek és kipróbálhatták a szürethez kötődő magyar hagyományokat, pl. a szőlő taposást, must készítést. Lehetőségük volt egy vidám táncbemutatót megnézni és táncházban mulatni. Finomabbnál finomabb ételeket kóstolhattak és készíthettek kézműves játékokat, ajándékokat. Sokan látogattak el a szüretre és a képeken is látható, hogy remek volt a hangulat.

A szüret után sem pihentek sokat a gyerekek, mert Sarasotára készültek a 13. Magyar Fesztiválra. A rendezvényen az iskolások mutatták be néptánc műsorukat, utána pedig táncházban mulattak. Rengeteg magyar látogat el ilyenkor a fesztiválra és a gyerekek is találkozhatnak azokkal a barátaikkal, akik messze laknak Lake Marytől. Ezt azért is nagyon szeretik, mert olyan, mintha ilyenkor elmennének osztálykirándulni.

Ezt követően rögtön elkezdtek szervezkedni az október 23-i megemlékezésre. Az iskolai napon érkezett a nagyobb diákjainkhoz egy 56-os veterán, hogy személyesen mondja el azokat az eseményeket, történeteket, melyeket átélt 56-ban. Nagyon hatásos volt a beszélgetés. A gyerekek nagyon örültek a találkozásnak. Másnap, október 20-án közösen elmentek Daytona Beach-re, ahol a magyar közösség hivatalos megemlékezésén műsort adjanak elő 1956 október 23-i ünnepségen, és tisztelettel hajtottak fejet az 56-os és az elhunyt hősök előtt.

Ezután felgyorsult az idő múlása és készülhettek a következő programra, ahol képviselték az intézményt. November 2-án Márton napot tartottunk, amikor is a magyar hagyományokról beszélgettünk. Kicsik és nagyok a szülőkkel együtt lámpásokat készítettek, mellyel sötétedéskor Márton naphoz fűződő népdalokat énekeltek és felvonultak. Az óvodások liba napi népi gyermekjátékot adtak elő a szülők és az iskolások számára. Ajándékul mindenki egy liba alakú mézes süteményt kapott. 

A november 9-i hévégén a gyerekek, a Talpra Magyar Sport Kupán vettek részt Sorrentóban, ahol egyéni és csoportos kategóriában is kipróbálhatták magukat a sportverseny számokban. A két napos rendezvényen a gyerekek jó barátságokat köthettek, és a program zárónapján záróműsort adtak elő az összes résztvevőnek, mely az Olimpia témájához kapcsolódott.

Irodalom Birodalom címmel rendezett Szikora Zsuzsanna egy egész napos színházi workshopokkal, játékos foglalkozásokkal és előadással tarkított eseményt november 23-án. A Mákvirágos gyermekek ide is ellátogattak. Magyarországról érkezett Floridába Takáts Andrea színésznő, aki a gyerekeknek a filmrendezésről tartott bemutatót és gyakorlati előadást. Vetésforgóban közben Varga Ottília és én az Így tedd rá módszertant használva játékos néptánc foglalkozást tartottunk a gyermekeknek, illetve képességfejlesztő bábjátékkal is készültünk a kisebbeknek. Ide is nagy számban érkeztek felnőttek, gyermekek és egy igen vidám napnak lehettek részesei.

Kis idő elteltével megérkezett a Mikulás. Az óvodások és a kisiskolások már nagyon várták a Télapót, és boldogan ültek az ölébe, hogy elmeséljék neki élményeiket, kívánságaikat. Úgy látszik, mindenki nagyon ügyesen viselkedett, mert a Télapónak is remek kedve lett a gyerekek szép énekeitől és mindenkinek csokival és mindenféle nyalánkságokkal megtömött csomagot adott. 

Adventi Vásár címmel rendezett az intézmény egy Adventi Vásárt, melyre nem csak a magyar, hanem az amerikai érdeklődőket is várták az iskola dolgozói és a gyerekek. Ez főleg azért fontos, hogy azon kívül, hogy  a magyarok közösen tudják megünnepelni a szeretet ünnepét, az amerikaiak megismerjék a magyar tradíciókat, hagyományos ételeket és a magyaros karácsonyi hangulatot. Több százan érkeztek az eseményre és mindenki megtalálta a számára kedves programot. A kis- és nagyiskolások betlehemes jelenettel és egy modern táncfeldolgozással készültek a vendégeknek, az óvodások pedig rénszarvastáncot adtak elő. Bábszínházi előadással és óránkénti havazással készültek a szervezők a gyerekeknek. Minden vendég jó hangulattal és tele pocakkal térhetett haza az Adventi Vásárunkról. A Mákvirágok végezetül megajándékozták egymást és mindenki hazatért családjához, hogy megünnepeljék a karácsonyt. Nagyon izgalmas évzárás volt az iskolások és óvodások életében. Január elején pedig minden gyermek megújulva, energiával tele tért vissza az intézménybe, hogy közösen vessék bele magukat a 2020. év iskolai tananyagába és programjaiba.