Az V. Szüreti Bálra készül a Southendi Magyar Dalárda

/ Tompos Krisztina /
tompos.krisztina képe
2018 év eleje óta a Southendi Magyar Dalárda műsorai is színesítik a Southend-on-Sea-n és környékén élő magyar közösség életét. Ekkortól számítja ugyanis megalakulását a Szemerédi Léda vezénylete alatt működő kis kórus, ami egy baráti társaság énekléssel tarkított összejöveteleiből nőtte ki magát.
Színpadon a Southendi Magyar Dalárda (Fotó:Acsai Boldizsár)Fellépés után nagy az öröm (Fotó:Szemerédi Léda)Csak úgy zeng a nappali

„Lelkes kis csapatunkkal 2018 januárjában kezdtünk el összejárni, énekelni, kinyitogatni, megolajozni berozsdásodott torkunkat. Hangulatos délutánjainkon leporoltuk kórista múltunk dalait, újra tanultuk elfeledett hanganyagainkat s megosztottuk egymással kedvenceinket. Amellett, hogy rendkívül jól szórakozunk összejöveteleinken, célunk a magyar dalkincs s Kodály Zoltán, Bartók Béla, Vikár Béla és mások hagyatékának ápolása és életben tartása elsősorban a magyar, másrészt tágabb angliai közösségekben.” – Így hangzik a Dalárda bemutatkozása a kórust vezető Szemerédi Léda tolmácsolásában, aki magánéneket tanult és tanító-dráma szakos tanárként korábban is vezetett kórust.

Fotó:Acsai Boldizsár
(Fotó: Acsai Boldizsár)

A lelkes csapat tagjai hetente egyszer találkoznak és a beszélgetés, a napi élmények megvitatása után kezdetét veszi a próba, ami komoly kórushoz illően beénekléssel és hangképzéssel indul. Csak úgy zeng a nappali szoba, ami otthont ad a Dalárda alkalmainak. Ezután következhet a repertoár felelevenítése és újabb dalok elsajátítása. Új dalötletekben pedig nincs hiány, talán éppen ez teszi olyan jó hangulatúvá a próbákat és az előadásokat is, hiszen ide mindenki azért jön, mert szeret énekelni, de főleg együtt énekelni.

A Southendi Magyar Közösség támogatásával működő Dalárda elsőként az idei southendi március 15-i megemlékezésen mutatkozott be és azóta több jeles rendezvényre is meghívást kapott. Ebben a hónapban a heti próbákon a borhoz kapcsolódó daloké a főszerep, a kórus ugyanis nagy erőkkel készül a szeptember 29-én ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Southendi Szüreti Bálra, ahol ők lesznek az est fő fellépői.