Szent Mihály nap New Jersey-ben

Lelkiismeretes pásztorok az óvodában

/ Huszárné Thuróczy Piroska Outi /
huszarne.thuroczy.piroska képe
New Jersey-be is beköszöntött az ősz. Egyre sűrűbbek a didergős napok, és a fű sem olyan üde zöld már, mint nyáron. Az itteni lelkiismeretes pásztorok jól tudják, hogy Szent Mihály napján már be kell hajtani az állatokat a legelőről, így a garfieldi bárányok már vígan várják a telet a meleg akolban.
A bárányok behajtásaA válogatásAz ínycsiklandó mézeskalácsokA dínom-dánom

A garfieldi Bodnár Gábor Cserkészházban már második éve működik egy magyar óvoda, ami két helyi édesanya komoly háttérmunkájának köszönhetően jöhetett létre. Az óvoda tavaly heti egyszer, idén pedig már kétszer várja a magyar közösségbe vágyó 3-6 éves gyerekeket. Idén tizenegy gyerek jár minden kedden és csütörtökön délelőtt a “cserkész oviba”, ahogy a gyerekek emlegetni szokták. Az itteni ösztöndíjasok pedig felcsapnak óvónőnek, illetve óvóbácsinak, és igyekeznek minél több magyar kultúrához köthető elemet csempészni az óvoda életébe.

így történt, hogy október 11-én Szent Mihály napot ült az óvoda apraja-nagyja. A gyerekek behajtották a bárányokat az éppen kezdődő eső elől. A gazdától megkapták a munkájukért járó tisztességes bért, amit el is költhettek a helyi vásárban. Garasaikért cserébe mézeskalácsot, kolbászt, innivalót, ostort, szoknyát, kalapot és szalagot vásárolhattak. Mire az összes pásztorlegény és -leány beszerezte a vágyott vásárfiákat, elfogyasztotta az ételt-italt, felöltötte az új ruháit, a zenekar is behangolt, és megkezdődött a dínom-dánom. Csak úgy porzott a cserkészház padlója, ahogy a tizenegy óvodás, a szülők és nagyszülők ropták a táncot! Hetekig fogja emlegetni a környék a nagy mulatságot.

Persze az ünnep után visszatérnek a dolgos hétköznapok; a gyerekek magyar népdalokat, mondókákat, játékokat tanulnak, kézműveskednek, vagy éppen egymást között is magyarul beszélve játszanak. Egy biztos; látszik rajtuk, hogy nagyon otthonosan mozognak ebben a közegben.