Szent István ünnepe az Erzsébet Otthonban

/ Kiss Gabriella /
kiss.gabriella képe
Talán már meg sem lepődünk, hogy Szent István királyunk és államalapításunk ünnepét idén visszafogottabb körülmények között, kellő biztonsági szabályok betartása mellett rendeztük meg, hiszen a világjárvány megköveteli tőlünk ezt a felelősségteljes magatartást.

 

Számítottunk rá, hogy nem hívhatunk vendégeket, előadókat, vagy verselő gyerekeket, akik olyan széppé tudják varázsolni az idősek hétköznapjait. Mégis fontosnak tartottuk, hogy legalább egy szerény kétszereplős műsort összeállítsunk az Erzsébet Otthon lakóinak.

Milyen szerencse, hogy az internet segítségével mégis számos produkciót, zeneművet meg tudtunk jeleníteni!

Már egy héttel korábban megkezdtük a ráhangolódást. Előadásokat tartottam a Szent Koronáról és a Szent Jobbról, majd beszélgettünk az ünnepről. Lélekben elbarangoltunk Székesfehérvárra, a királyok városába, ahol megismerkedtünk a város kulturális és épített örökségével.

Augusztus 20-i programunkat Bognár Szilvia és Kónya István Szent István énekével indítottuk. Ezt követően Hartvik püspök 12. században írt legendájának részletei alapján István király életének főbb állomásait tekintettük át, majd megjelenítettük Koppány és István elképzelt párbeszédét.

Hangüzenet formájában Szabó Gábor atya is megosztotta gondolatait a lakókkal. Elhangzott még Tűz Tamás Szent István király című verse, az Intelmek részletei, valamint egy megható gondolatsor a hazaszeretetről egy magyar fiatal tollából.

Az ünnepséget a Boldogasszony Anyánk és a Himnusz eléneklésével zártuk. Akinek ereje és ideje engedte, a délután folyamán megtekinthette a Lendület Szent Korona Kutatócsoport gondozásában megjelent filmet Szent Korona és koronázási kincseink nyomában címmel.