Rózsafüzér-találkozó az augsburgi Magyar Katolikus Misszión

/ Taczman Andrea /
taczman.andrea képe
Október 5-én, szombaton délután hosszú idő után újra sor került az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió rózsafüzér csoportjának találkozójára. Az együttlét szentmisével vette kezdetét, majd vetített előadással és közös imával folytatódott.
A találkozót közös rózsafüzér imádság zárta

Az augsburgi Magyar Katolikus Misszió rózsafüzér csoportja a Misszió egyik korábbi plébánosának kezdeményezésére alakult 2006-ban. A tagok azóta imádkozzák mindennap a teljes rózsafüzért oly módon, hogy mindenki egy tizedet vállal. A hónap első vasárnapján ún. titokcsere van, így a tagok egy hónapon keresztül ugyanazt a titkot imádkozzák a tized végzésekor. Az imát az augsburgi Magyar Katolikus Misszió tagjaiért, Magyarországért és az egész világon élő külhoni magyar testvérekért ajánlják fel. Az imádságot mindenki egyénileg végzi, ugyanakkor fontos, hogy a tagok időnként személyesen is találkozzanak, és abból töltekezve végezhessék tovább az imaszolgálatot. Neusser Erzsébet, az imacsoport vezetőjének kezdeményezésére a tagok így októberben meghívást kaptak a személyes találkozásra.

A szentmisét Csibi Sándor, az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió plébánosa mutatta be. Bevezető gondolataiban kiemelte, hogy az október mint Máriás hónap arra ad alkalmat, hogy imádkozzuk a rózsafüzért és rácsodálkozzunk arra az igenre, melyet Szűz Mária mondott ki az Isten tervére.

A szentmisét követően a résztvevők lelki útravalót kaphattak a rózsafüzérrel kapcsolatban, melynek előkészítésére jómagam mint ösztöndíjas kaptam felkérést. II. János Pál Rosarium Virginis Mariae című, a rózsafüzérről szóló apostoli leveléből emeltem ki néhány irányadó gondolatot, többek között azt, hogy a rózsafüzér egy szemlélődő imádság, mely arra hív minket, hogy Máriával szemléljük Jézus életének fő eseményeit. Utaltam továbbá arra, hogy bátran merjük kérni Szűz Mária közbenjárását életünkre, szeretteinkre. A rózsafüzér mint kérő imádság erejét jól példázza az 1571. október 7-i lepantói csata, ahol az egyesült keresztény flotta győzelmet aratott az Oszmán Birodalom felett. Az akkori pápa – V. Piusz – maga is a rózsafüzért imádkozta, miközben látomása volt a győzelemről.

Előadásom második részében a jelenlévők gyakorlati tanácsokat hallhattak a rózsafüzér imádkozásához. Ehhez segédletet és rózsafüzért is kaptak. Majd Csókay András, a híres idegsebész vetített tanúságtétele által erősödhettünk lelkileg, hiszen ő maga is sokszor beszél arról, hogy orvosként miként segíti gyógyító szolgálatát ez a szemlélődő imádság.

A találkozó utolsó részében az Isteni Irgalmasság tiszteletéről tartottam rövid képes előadást és tanúságtételt, mert idén októbertől az Isteni Irgalmasság rózsafüzérével is kiegészül a csoport imája. A találkozót közös imádság és szeretetvendégség zárta. A csoport következő imatalálkozója 2020 májusában lesz, addig is a tagok buzgón imádkozzák a rózsafüzért.