Sao Paulo: jubileumi műsor

Pántlika 50

/ Tomori Márk /
tomori.mark képe
A Sao Pauloi Pántlika táncegyüttes 50 éves fennállásának állított emléket egy jubileumi műsor keretében október 27-én.
PántlikázóKokron Ilona részére Állami kitüntetést adnak átA jövő táncosaiDunántúli táncok

1968-ban Kokron Ilona alapította a Pántlika táncegyüttest Brazíliában, az akkori cserkészet tagjaival. A csoport tagjai már akkor is szükségesnek érezték a magyar hagyomány és a folklór ápolását és továbbadását a jövő generációjának. Az első próbák nem lehettek könnyűek, hiszen ebben az időben még nem volt túl sok tánctanár, mester, valamint a táncházmozgalom indulása is csak az 1970-es évek elejére tehető Magyarországon. Kokron Ilona egy könyvből sajátította el a tánclépéseket és ebből a könyvből tanította a táncosokat. 

Tímár Sándor, majd felesége, Tímár Böske is rendszeresen járt próbát tartani és koreográfiát készíteni az együttes számára. Legelső koreográfiájuk a "Pántlikázó" volt, ahonnan ered az együttes neve is. Az együttes másfél órás ünnepi műsorral készült, melyen bemutatták névadó koreográfiájukat is. Az együttes a műsor összeállítását követően több hónapon keresztül kitartóan készült a  fellépésre. Az együttes – mondhatni – profi szinten táncolt. Több koreográfiát is bemutattak az est folyamán, melyeket neves koreográfusok készítettek, mint például Hortobágyi Gyöngyvér (a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára), Lengyel Szabolcs, illetve az együttes jelenlegi vezetője: Marques da Silva Pedro. Az előadás alatt az élő népzenét a Dűvő zenekar szolgáltatta, akik – mint mindig – profi szinten húzták a talpalávalót.

A közönségben helyet foglalt Tímár Böske, aki nagy örömmel fogadta el az együttes meghívását az előadásra, valamint Tímár Sándort is képviselte az est folyamán. A telt házas előadás végén a nézőközönség vastapssal ünnepelte és köszöntötte az együttes fél évszázados fennállását. A Sao Paulo-i magyar konzulátus magyar állami kitüntetést adott át Kokron Ilona részére a magyar kultúra és hagyomány ápolásáért tett alázatos munkáját megköszönve. 

Ezúton is szeretném megköszönni, hogy közreműködhettem a jubileumi műsorban mint táncos. Köszönöm az élményt, a csodás előadást a próbák alatti kitartást. Isten éltesse az együttest sokáig!