Örömmel jelentjük, hogy bővült az online néptáncoktatás Argentínában!

/ Tóth András /
toth.andras képe
Úgy terveztük, hogy kintlétünk alatt sorra látogatjuk az argentin vidéki települések magyar közösségeit is, hogy az ottani táncegyüttesekkel is találkozhassunk, és közösen táncolhassunk. Ezt sajnos a vírushelyzet továbbra sem engedi, de „cserébe” az online térben legalább rendszeresen találkozhatunk.

Két online táncközösséget mutatok be cikkemben. Az első a Liliom Táncegyüttes.

Július 11-én - ahogyan a mellékelt képen is látható, - megjelentünk egy Chacho tartománybeli kis település egyik házának televízió-képernyőjén. Az enyhébb vírushelyzetnek köszönhetően a képernyő előtt összegyűlhettek a magyar néptánc iránt lelkesen érdeklődő fiatalok. Kérésükre kalotaszegi páros táncokat kezdtünk el tanítani nekik online. A próbák alatt a fordításban és a szervezésben folyamatos segítségünk a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, Martí Tibor, aki a környékbeli településeken végzi munkáját a magyarság ügyéért. Ezúton is köszönjük neki.

A próbák után videóban bemutatva is elküldjük az órai anyagot. A fiúknak a legényes tánc alapjait mutatom be, amivel aztán ki-ki a saját tempójában foglalkozhat. Így történt ez régen is: a legények a hétvégi bálokon a nagyobbaktól ellesett figurákat egyénileg gyakorolták ki, amivel aztán büszkén kiállhattak a legközelebbi táncos mulatságban.

A Liliom Táncegyüttes táncosai:

 

A másik új táncpróbánk vegyes képet mutat a résztvevők szempontjából, itt találkozhatunk Mendoza, Córdoba, Missiones, Bariloche és Santiago de Chile táncosaival, akikkel somogyi ugrós táncokat kezdtünk tanulni. A találkozásokon a tánc mellett szerepet kap egy kis énektanulás és a tájegység táncaihoz, zenéjéhez kapcsolódó rövid előadás is, ahol a technikai lehetőségeket kihasználva minél színesebben és élményszerűbben próbáljuk közelebb hozni a fent említett vidék néprajzi sajátosságait. Nagyon hálásak vagyunk Kasza Mariannak, a buenos airesi Regős Néptáncegyüttes egykori táncosának, aki most a mendozai tánccsoport vezetője, ő fordít nekünk a próbák alatt és sokat segít a szervezésben.

 

Mindkét közösséggel kéthetente találkozunk online, a közben eltelt időben pedig az órai ismétlő videók segítségével mélyíthetik el tudásukat a táncosok.