Meseszínház és farsangi mulatság Linzben

"Ahol életkedv és öröm van, ott újjászületik az ember"

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
Az elmúlt hétvégén a Felsőausztriai Magyarok Kultúregyesülete és a Hétvégi Magyar Iskola közös szervezésében két rendezvényre is sor került Linzben. Pénteken a Kuttyomfitty meseszínház „Cirkusz folklórikusz” világszámokkal teli műsorát láthattak a gyerekek és az érdeklődők, valamint szombaton a felsőausztriai magyarok közös farsangi bálja is nagyon sok érdeklődőt vonzott az eseményre.
A linzi rendezvényszervezők néhány tagjaLinzi farsangi bál - A tombolahúzás nyertesei  Linzi farsangi bál - A táncparkett ördögei Kuttyomfitty Társulat - Erőművész

A meseszínházra egy igazi cirkuszi sátrat készítettek elő, ahol a szereplők a cirkuszokban hallható jellegzetes zenére, pergős dobszóra látványos, izgalmas, vidám mutatványokat adtak elő. A szokásos cirkuszi számok között a cirkuszmester volt az, aki bekonferálta a műsorszámokat és a két művész – Dobsa Mónika és Tamás – interaktív módon igyekeztek bevonni a gyermekeket. A Dobsa-duó a felvidéki Ekecsről érkezett Linzbe, immár másodszor, hiszen tavaly ilyenkor a Kukorica Jancsi műsorukkal lepték meg a kicsiket s a nagyokat egyaránt. Ezeket a cirkuszi előadásokat a szülők és nagyszülők egyaránt élvezik. A következő számok voltak műsoron: bűvészmutatvány, kígyótánc furulyazenére, kötéltáncos, táncos medve, üveges szám, erőművész, botoló tánc, továbbá a produkciók között Rába-közi táncokkal varázsolták még színesebbé és változatosabbá az előadásukat.

A bátrabb gyermekek kimehettek a színészekhez és bekapcsolódhattak a különböző mutatványok érdekes, egyben kihívást rejtő feladataiba. A műsor után sütemények, szendvicsek, finom falatok, üdítő, kávé mellett kellemes beszélgetés következett a jelenlévő három generáció tagjai, a színészek, és egymás között. Az ilyen alkalmak mindig szívet melengetők, mivel a generációk közti párbeszéd és együttműködés, meghallgatás, megértés, a tapasztalatok és értékek, élmények megosztása jelentik a jelen és a jövő magyarságának zálogát. Külön köszönet a hétvégi óvoda és iskola pedagógusainak – Medve Alexandrának, Kladek Mónikának, Gilián Edinának – és partnereiknek: Medve Zoltánnak és Kladek Tamásnak, kik az esemény teljes lebonyolításában közösségépítő csapattársként vették ki részüket a munkából. 

A szombaton tartott farsangi bálon, az előző évek tapasztalatához hasonlóan vidám, örömteli hangulat lengte be a közösségi termet. Lehetőség nyílt arra, hogy bárki beöltözhessen és kreatív ötletének megvalósításával jelmezruhában mutatkozhasson a farsangi bálon. Az est folyamán a jelmezeket díjazták, de mindezen túl a tombolakosarak éjféli kisorsolása is fokozta a kíváncsiságot, az izgalmat. A hagyományokhoz híven most is több kategóriában díjazták a különböző jelmezeket. A gyermek jelmezeknél egy színes skálát láthattak a jelenlévők, hiszen volt köztük Minnie egér, keresztes lovag, hercegkislányok, kalózok többféle jelmezben, kártyás kislány, nindzsák, hawaii kislány, Robin Hood, fehér öltönyös, elegáns kisfiú (1,5 éves) s még sorolhatnánk. Ilyenkor igazán figyelemre méltók a saját alkotások, barkácsolt jelmezek, amelyek plusz pontok megszerzésére adtak lehetőséget a résztvevők számára. Az egyik fődíjat egy ilyen saját alkotás, a Pöttyös Túró Rudi nyerte a semleges zsűritől, amelynek összetétele az idén nemzetközi volt, hiszen még ausztráliai vendég is volt a zsűritagok közt. Egy öt tagú semleges zsűrinek minden évben nehéz döntést hoznia, hogy kinek is ítéljék oda a díjakat, mivel annyira ötletesek a különböző jelmezek. A sértődések elkerülése érdekében ezért vigaszdíjakat is ajándékoztak a versenyzőknek, díjazva részvételüket.

A felnőtteknél szintén a jelmezek széles repertoárja volt megcsodálható: apácák, ferences szerzetesek, női hippi csoport, párizsi dámák, olajsejk a párjával, kalózok, bűvész páros, rendőr páros, filmsztárok, női focista stb. A szórakozás és szórakoztatás garantált volt a jelmezbe öltözött felnőttek részéről is.

A farsangi bál ezért is humoros, mert a különböző szerepekben, jelmezekben megjelent személyek közül a vidám hangulat kedvéért némelyek úgy is beszélnek, viselkednek vagy viccelődnek, mint akiknek az álarcát, szerepét magukra öltik. Egyszóval azonosulnak karakterükkel. Ezúton is köszönjük, hogy ily módon is hozzájárultak a farsangi bál sikeréhez, hangulatához. A talpalávalót a nagyváradi Elit Zenekar biztosította, akik most első alkalommal léptek fel Linzben.  A közönség részéről elhangzó dicséretek következtében a szervezők eldöntötték, hogy még más alkalmakra is örömmel hívják meg a zenekart.  

Bizonyára sok minden megfogalmazódhat bennünk egy ilyen beszámoló olvasása kapcsán. Mégis, ami lüktetést és életkedvet erősítő lehet egy személy és egy közösség életében, azok a feledhetetlen kikapcsolódást biztosító események, amikor a külhonba szakadt magyaroknak lehetőségük adódik arra, hogy az örömben, kedvességben, mulatozásban egységbe kovácsolják a szíveket, és hidakat építsenek az elidegenedés zord világában.

Köszönet minden résztvevőnek, akik a munka fáradtságos világát maguk mögött hagyva élményekben, örömben és jókedvben gazdagították a linzi magyarok közösségének mindennapjait.

Hálás köszönet a lelkes szervezőknek: Géci Valériának és Tibornak, Kiss Leventének, Kovács Jenőnek, Márton Irénkének, Medve Szandinak és Zoltánnak, Nagy Judithnak, Potlog Ildikónak és Gábornak, valamint Tőkés Enikőnek, akik mindig kihozzák csapatukkal a maximumot minden rendezvényszervezésből. További jó munkát és szolgálatot kívánunk nekik!

 

Fotó: Szatmári Sándor, Tőkés Enikő