Mátyás király irodalmi est Buenos Aires-ben

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy irodalmi est Buenos Aires-ben, melyen az argentin magyarok apraja nagyja részt vett, hogy Mátyás királyról meséket és érdekességeket hallgathasson meg.
Mátyás király irodalmi est: Écsi Göngyi bábjátékaMátyás király irodalmi est: Endre Laci mesét mondMátyás király irodalmi est résztvevői és az álruhás Mátyás királyMátyás király irodalmi est: Szí Andrea és Lara mesét mondanak

Buenos Aires-ben minden évben, egy téli vasárnap estén a kandalló ropogása mellett, finom meleg teát kortyolva, süteményeket falatozva összegyűlnek az irodalom szerelmesei, hogy pár órán keresztül a magyar költemények elvarázsolják őket. Idén úgy alakult, hogy a téli irodalmi estet egyéb programok miatt nem rendezték meg, viszont sokak örömére az ösztöndíjasok úgy döntöttek, hogy egy későbbi időpontban megszervezik az estet a Hungária Egyesületben. Tematikaként Mátyás királyt és korát jelölték meg a Mátyás emlékév tiszteletére. Mint ismeretes, idén ünnepeljük Hunyadi Mátyás születésének 575., királlyá koronázásának 560. évfordulóját. 

A témaválasztás kicsit meglepte a résztvevőket, az első körlevél kiküldése után csak 1-2 bátor jelentkező volt, viszont az idő teltével, és némi segítség után egyre többen kaptak kedvet a szavaláshoz és mesemondáshoz. Végül majdnem két és fél órás program kerekedett ki, összesen 14 előadóval és 19 elbeszéléssel, verssel, mesével és érdekességekkel. Megtudhattuk, hogyan szerepel Mátyás a szomszéd népek folklórjában, milyen katonai taktikákat alkalmazott ellenségeivel szemben, milyen tévhitek élnek vele kapcsolatban, illetve Galeotto Marzio és Janus Pannonius hogyan vélekedtek róla. Természetesen számos ismert mese, mint „A cinkotai kántor”, „Mátyás király lustái”, „Csuka fogta róka” és számos közkedvelt vers, mint  Arany János: „Mátyás anyja”  vagy Tompa Mihály verse Mátyás királyról, is elhangzott.  Az est során rövid „Ki-mit-tud Mátyás királyról?” vetélkedőt is rendeztünk, melyet a résztvevők nagyon élveztek, és szinte hibátlanul válaszolták meg mind a 15 kérdést.

Az est üde színfoltja  Felméri Cecília: „Mátyás, Mátyás” című animációs filmje, Lackfi János: „A fekete router” című verse és „Beatrix királyné tréfájának” csészékkel és kávéfőzőkkel való elbábozása volt. Az est során volt egy álruhás Mátyás királyunk is, aki néha rövid szerepek erejéig fel-felbukkant, a falakat pedig a Zrínyi Kör diákjainak rajza díszítette, melyek tematikája szintén Mátyás király meséi volt. Azt hiszem a szervezők és a jelenlévők nevében is elmondhatom, hogy nagyon jól sikerült az irodalmi est, és minden résztvevő az irodalmi élmény mellett, sok információval gazdagodhatott Mátyás királlyal kapcsolatban.