Március 15-re emlékeztünk Victoriában

/ Fehér Orsolya /
feher.orsolya képe
A hagyományokhoz méltóan idén is tiszteletét tette a victoriai magyarság az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezésének alkalmából szervezett ünnepi műsoron, amelyet ez évben március 17-én, vasárnap tartottunk meg.
Közönség Fiatalok szavalják a Nemzeti dalt Fiatalok szavalják a Nemzeti dalt Közös éneklés

A magyar iskola tanulóival már hetekkel az ünnepség előtt megkezdődött a gyakorlás, valamint a foglalkozások során is beszélgettünk a forradalom történelmi hátteréről, illetve a szabadságharc folyamán megjelenő kulcsfontosságú szereplőkről, mint Petőfi vagy Kossuth. Megemlítettük a kokárdát mint jelképet is, és egy pár darabot közösen el is készítettünk a gyerekekkel, amit a műsoron büszkén viselhettek magukon.  

A megemlékezés a miniszterelnöki köszöntő felolvasásával kezdődött, majd megnéztük Szijjártó Péter videóüzenetét is, melyet a határon túli magyarságnak címzett.  Az egész műsort a forradalom főbb történéseire építettem fel, mely során elhangzottak különféle forradalmi versek és dalok, amiket összekötő szövegekkel, történelmi részletekkel egészítettem ki. A műsor megvalósításában nem csak a gyerekek, hanem a Társaskör idősebb tagjai is részt vettek.  A gyerekek a Nemzeti dalt szavalták el, továbbá hallhattuk még a Föltámadott a tenger című költeményt, valamint többek között a Szózatot is. A versek mellett két katonadal, valamint egy megzenésített vers is elhangzott, mely közben a közönség is dalra fakadt és együtt énekelt a fellépőkkel. A műsor végeztével közösen elénekeltük a magyar himnuszt, és ezzel véget is ért a megemlékezés. Az ünnepség után a Társaskör süteményekkel és kávéval kínálta az egybegyűlteket, melynek elfogyasztása közben mindig jó alkalom nyílik arra, hogy jókat beszélgessünk és jól érezzük magunkat együtt.