Magyar nyelvű médiatábor a kanadai Kossuth Házban

Zoom to Canada 2019

/ Kürti Adrienn /
kurti.adrienn képe
Immár negyedik alkalommal tartottak magyar nyelvű ifjúsági és gyermektábort, ahol márciusi szünet idejében a diákok megismerkedhettek a média átfogó történetével és a szakmai alapokkal.

Hétfőn a fotó és filmtörténet legfontosabb pontjai után tárgyfotózást és világítástechnikát tanulhattak, árnyék nélküli tárgyfotókat készítettek, tárgyfotó dobozt késztettek közösen. Másnap a videózásról tanultak, majd a nagyok saját „némafilm” videó készítésébe kezdtek az első filmesek tiszteletére. Mindenkinek jutott feladat színészként, csapóként, operatőrként, videósként. Szerdán a vágástechnika elméleti előadása után folytatták a közös film készítését, digitális vágóprogram segítségével tanulták a vágás szakma titkait. Csütörtök az animáció és rajzfilm napja volt, gyakorlatként pixilációs videókat készíthettek a fiatalok. Pénteken a reklámokról és média jövőjét befolyásoló új irányokról tanultak, néztek aktuális példákat.

Idén a fiatalok Kürti Csaba KCSP ösztöndíjas szakmai vezetésével ismerkedtek a média tudományával, aki Magyarországon 10 évig trükk operatőrként dolgozott a Funny Film pécsi rajzfilmstúdiójában.

A délelőtti szakmai program után a diákok három csoportba osztva, saját koruknak megfelelő feladatokat kaptak: készítettek absztrakt képeket, képkiegészítéseket, bábukat vagy bábokat, bűvös korongot, rajzos animációs minifüzetet és tanulhattak a Rákóczi-emlékév keretében történelmet.

A gazdag program minden nap kiegészült kinti és benti játékkal, társasjátékkal, körjátékokkal, gyerekjógával. A hét során lehetett néptáncolni, kézműveskedni.  A helyben főzött hagyományos finom ételek, a friss levegő, a régi és újonnan kötött barátságok mind-mind hozzájárultak, hogy a gyerekek élményekkel gazdagon tekinthessenek vissza a táborból az iskolába.

Köszönet a vezető tanároknak: Kovács Anitának és Németh Enikőnek, az önkénteseknek: Menyhárt Anettnek és Szűcs Piroskának, Matus Andreának és a szakmai programért Kürti Csabának!