Magyar Népmese Napja és Heritage Day

/ Dr. Török Tímea Krisztina /
torok.timea.krisztina képe
Dél-Afrika elnöke ebben a hónapban bejelentette, hogy az ország szeptember 21. napjával könnyít a járványhelyzet miatt bevezetett megszorításokon, így a rendezvények szervezése elől is elhárulnak az akadályok.
CsoportképBerecz András előadMesét mond

Ennek örömére a Dél-Afrikai Magyar Szövetség október 4-én nyitóebédet tart, mely közel 8 hónap kiesés után az első alkalom lesz arra, hogy a helyi magyarság egy része összejöjjön. Természetesen a szükséges egészségügyi előírásokat teljes mértékben betartva. E rendezvény népszerűsítésében igyekeztem én is részt venni.

A magyar oktatás is folytatódik, már személyes részvétellel is zajlanak órák, én pedig továbbra is töltöm fel a saját óráim anyagát a közösségi média felületeire, a sütő-főző klub napi receptjeivel,  a magyar hagyományos népviseletek képeivel, mesterségekkel, épületekkel, hírekkel karöltve. A Minden napra egy mese keretében a Toldi van most terítéken.

Szeptember 24-én volt Dél-Afrikában a Heritage Day, az Örökség Napja, melyen a kulturális sokszínűség jegyében a résztvevők saját hagyományaiknak, törzsüknek megfelelő ruhákat, viseleteket szoktak ölteni. Én e napon hagyományos magyar viseletekkel, hungarikumokkal ismertettem meg az olvasóközönséget, emellett a diaszpóra tagjainak magyar viseletben készült képeiből állítottam össze kollázst.

A mai nap apropójából – hiszen ma, szeptember 30-án, Benedek Elek születésének napján tartjuk  a Magyar Népmese Napját – pedig egy rövid összefoglalót tettem közzé két nyelven e nap fontosságáról és angol felirattal ellátott magyar népmeséket ajánlottam az érdeklődők figyelmébe. Emellett a Hagyományok Háza honlapján egy Berecz Andrással készült interjúra is felhívtam a figyelmüket, hisz 2 évvel ezelőtt, első ösztöndíjas periódusom alatt meghívtam Andrást a Magyar Szövetséghez fellépni, mely azt hiszem sokaknak felejthetetlen élmény volt, már csak András fantasztikus magával ragadó előadásmódja és személyisége miatt is.  

Bízom benne, hogy az októberi nyitó ebéden sokan lesznek, és a gulyásleves, lángos mellet a viszontlátás örömét is élvezni fogják.