A magyar költészet napja a kanadai Windsorban

Kanada magyar költői: az Irodalmi kör előadása

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe
A kulturális élet is helyet kapott a hónap programjain keresztül a Magyar Kultúrközpont Mindszenty Halljában. Lezárult a húsvét időszaka, folytatódhatott a készülődés a magyar költészet napjára. Az Irodalmi kör József Attila születésnapjának alkalmából előadódélutánt szervezett.
Nt. Lizik Zoltán és József Attiláról és a kanadai magyar költészetről Faludy György verseAz eseményen_Magyar Kultúrközpont Mindszenty HallDr. Szabó Stefánia, versszavalás közben

Az előadói délutánon a kanadai magyar költők kapták a főszerepet, hogy kiváló alkotásaikkal készüljenek a felkért és önkéntes szavalók. Minden hónap első keddjén az Irodalmi kör összeáll, hogy a hónap témáján keresztül irodalmi műveket mutassanak be egymásnak, forgassák őket újra, személyes gondolataikat és saját verseiket osszák meg egymással. E hónapban a Kör tagjai külön próbákat tartottak és saját versekkel készültek április 11. neves napjára. Az előadóest április 15-én, vasárnap volt, amikor a hagyományos magyar ebéd után elkezdődött a várva várt műsor. József Attilára emlékeztünk, majd elmélyíthettük ismereteinket a kanadai magyar költészetről. Kávéházi környezetet alakítottunk, innen érkeztek a szavalók a közönség elé: Faludy Györgytől, Király Ilonától, Tűz Tamástól, Kántor Páltól, Böszörményi Zoltántól, Fáy Ferenctől, Sajgó Szabolcstól és Tapolczay Lukácstól szavaltak verseket a fellépők. Az est díszvendége dr. Szabó Stefánia főkonzul asszony szintúgy az előadók között szerepelt, ő éppen tiszteletét tette a városban a másnapi kihelyezett fogadónap alkalmából. Veres Erzsébettől és Lőrincz Károlytól saját verset hallhattuk. Jacueline Csurgai-Schmitt előadásában Liszt Ferenc zongoraművei és magyar népdalok keretezték az előadóestet. Élményekkel felfrissülve készülünk az Irodalmi és Történelmi kör  következő havi magyar filmklubjának vetítésére.