Magyar érettségire készülődünk Melbourne-ben

Összetartás a nehéz időkben is

/ Rácz Eszter /
racz.eszter képe
A melbourne-i iskolák március óta kizárólag online működnek, így az egész oktatást át kellett szerveznünk. De az érettségire készülő osztályt a Victorian School of Languages-ben semmi sem tántoríthatta el attól, hogy a tanév végén vizsgát tegyenek magyar nyelvből. A melbourne-i magyar közösség megpróbál minden támogatást megadni a diákoknak, akik így otthonról készülnek a magyar vizsgára.

 

Az ausztrál oktatási rendszerben a diákoknak vannak választható tantárgyaik is az iskolában és az érettségi vizsgájuk tantárgyainak egy részét is maguk választhatják meg. 11. osztályos korukban már tehetnek előrehozott érettségi vizsgát néhány tárgyból.

Körlaki Ági néni érettségiző osztálya 11. és 12-es tanulókból áll, akik a koronavírus miatt most minden vizsgájukra otthonról készülnek. Harmadik hete segítek ennek az osztályának; minden héten, szombat délután tanulónként egy-egy húsz perces kurzust tartok, ahol témakörönként készülünk fel az év végi, szóbeli megmérettetésükre. Beszélgetünk iskoláról, családról, szabadidős tevékenységekről, és közösen alakítunk ki a témákhoz kapcsolódó, bőséges szókincskészletet. Így lehetőségem van rendszeresen beszélgetni a diákokkal.

A fiatalok különbözőképpen élik meg a bezártságot. Vannak, akiknek könnyebben megy így a tanulás, hatékonyabbak tudnak felkészülni, okosabban tudják beosztani az idejüket. Másoknak nehézséget jelent az, hogy nem a megszokott rendszer és menetrend szerint tanulnak. Mi tanárok, segítők, és a közösség tagjai pedig mindent megteszünk azért, hogy a nehéz körülmények ellenére ezek a gyerekek is egy igazán sikeres évet zárjanak.