Hat magyar egyesület egy közös helyen, egy közös jövőért - Bécs

Az Ausztriai Magyar Pedagógiai és Kulturális Központ megnyitója

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
Január 21-én vasárnap délben hivatalosan is megnyitotta kapuit az Ausztriai Magyar Pedagógiai és Kulturális Központ Bécsben, a Mariahilfer Straße 1C-1D szám alatt.
Mentsik Szilvia köszöntő beszédeA Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület táncosaiPotápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédeMegnyitó

A 370 négyzetméteren hat egyesület valósíthatja meg itt ezentúl programjait: az AMAPED- Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület (WUKV), az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, a Magyar Diákok Egyesülete (MDE), a Bécsi Magyar Oktatást Segítő Szülők és Támogatók Egyesülete (BÉMOSZTE), valamint az „Europa“- Club.

A hivatalos megnyitón részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Kádár Zoltán, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke, a Miniszterelnökség Miniszterelnök-helyettes Titkárságának főosztályvezetője és kabinetfőnöke Csallóközi Zoltán, valamint a bécsi magyar nagykövetség képviseletében Bóta Zsolt követ, hiszen a magyar korány támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg ennek a kulturális központnak a létrejötte. Potápi Árpád köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a diaszpórában élő magyarok száma körülbelül megegyezik azon magyarok számával, akik a Kárpát-medencében élnek, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni ezen emberek, szervezetek támogatására is. A központ létrejöveteléhez hozzájárult az osztrák kormány is, akik támogatják, hogy a magyar szervezetek összefogva, közösen alkotnak valami újat.

A megnyitó elején Mentsik Szilvia, az AMAPED elnöke köszöntötte a vendégeket, és hangsúlyozta, hogy az új központ mennyi új lehetőséget kínál az egyesületeknek abban, hogy saját programokat, rendezvényeket, továbbképzéseket szervezhessenek. A megnyitó során a vendégek bepillantást nyerhettek a szervezetek munkájába, a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb csoportja táncolt buzai táncokat, Rusu Annuska énekelt kalotaszegi dallamokat, valamint Rozs Péter játszott dél-alföldi dallamokat citerán. Az AMAPED óvodásai rövid versikével köszöntötték a résztvevőket, míg a nagyobb diákok szavalattal és énekkel emelték a program színvonalát. A fellépők között volt Fazekas Csilla KCSP ösztöndíjas is, aki a tanári karral együtt az Örökségünk című dalt énekelte.

Hatalmas segítség a szervezetek számára, hogy egy ilyen központ létrejöhetett, hiszen a helyiség méreteiből adódóan egyidőben több programnak is jut megfelelő helyiség. Míg az AMAPED tanulói órán ülnek, a Délibáb énekesei zavartalanul tarthatnak próbát, és ugyanez vonatkozik a többi csoportra is. Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy mekkora megkönnyebbülés számukra, hogy végre az összes csoport, valamint a ruhatár is elfér egy helyen, emellett az esetleges hétvégi workshopoknak, táncházaknak sem kell keresgélni helyet, hiszen itt minden adott.

A Magyar Diákok Egyesülete eddig is tartott üléseket az AMAPED termeiben, ám az új helyen már más rendezvényeket, mint például információs nyílt napokat, valamint diák napokat is nyugodtan szervezhetnek.

A központ célja, hogy egy generációt neveljünk fel. Az ide érkező ovisoknak, iskolásoknak lehetősége van bekapcsolódni a programokba, néptánc csoportokba, később az egyetemi szervezetekbe, valamint az „Europa”- Clubba. Minden korosztály számára biztosítunk lehetőséget, ezáltal hozzuk közelebb egymáshoz a generációkat, valamint a kint élő magyarokat.