Koncert és táncház a Bajkó zenekarral Genfben

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
November 24-én a budapesti Bajkó népzenekart láttuk vendégül Genfben a Pannonia néptánccsoporttal együttműködve. A zenekar vezetője gyerekkori néptáncos társam Szegedről, és október hónapban megkeresett egy nyugat-európai turnéjuk kapcsán, ugyanis brüsszeli és linz-i fellépéseik között még maradt egy szabad estéjük.
Az érdeklődők alig fértek be a Kultúrközpont nagytermébeA fiatal tehetségekMár a vacsora alatt elkezdte ropni a PannoniaAz est végére nagy öröm volt látni, hogy a teljes parkett tánctérré változott

Én nagy örömmel mondtam egyből igent ajánlatukra, ugyanis idén a Pannonia néptánccsoportnak nem volt alkalma megszervezni a bevált őszi táncházat, így kapva kaptak az élő zenekaros lehetőségen. Így tehát megegyeztünk, helyszínnek pedig – nagyobb terem híján – a Kulturális Központ földszinti nagytermét választottuk.

Izgalomból nem volt hiány, ugyanis a fiúk egyből egy komolyabb késéssel érkeztek Brüsszelből a rendezvény napján, így épphogy csak egy fél órás szusszanásra volt idejük az esti 20:00-kor kezdődő koncerttel egybekötött táncház előtt.

Az egy hónapon át tartó aktív reklámozásnak köszönhetően sok emberhez eljutott a rendezvény híre, melyre – nagy büszkeségünkre – több, mint hatvanan jöttek el. A zenekar változatos koncertje alatt elkalauzolt minket többek között Székre, Kalotaszegre, a Mezőségbe, és szatmári dallamokat is hallhattunk repertoárjukból. Hangszereik tökéletes ismerete mellett énekes adottságaikról is tanúbizonyságot tettek – én személy szerint soha nem hallottam még négy „férfiembert” ilyen hibátlanul énekelni. Valamint, hogy a közönséget is bevonják a produkcióba, egy kis-küküllői szászcsávás dalt tanítottak nekünk, amit nagyon élvezett a hallgatóság. A közönség tagjai közt egyszerre láttam olyat, aki még elhallgatta volna a fiúk játékát órákig, másoknak viszont már annyira járt a lába az asztal alatt, hogy alig várták, hogy ezekre a jól ismert zenékre felállhassanak táncolni.

A koncert után azok, akik éhesen voltak, elfogyaszthattak egy finom flekkent, valamint sült kolbászt egy kis főtt krumplival és párolt káposztával, és 22:00-kor – a táncosok nagy örömére – elkezdődött a hajnalig tartó, fergeteges táncház. Széki négyestől a legényesen át, palatkai táncokat és persze az elmaradhatatlan moldvait is elhúzták nekünk a zenészek, a közönség pedig, gyönyörködött a pannóniás és lausanne-i táncosok tehetséges kavalkádjában.

Mindent összevetve, szerintem egytől-egyig mindenki nagyon élvezte a fiatalos, dinamikus hangulatot és a Bajkó zenekar igazán alázatos, ugyanakkor profi előadását. Köszönjük nekik, hogy megajándékoztak minket egy ilyen fantasztikus esttel!