Kézműves foglalkozás Duquesne-ben

Hogyan őrzik népi hagyományainkat?

/ Kertész Adrienn /
kertesz.adrienn képe
A duquesne-i református gyülekezet tagjai minden csütörtök este, sokszor éjszakába nyúlóan, nagy lelkesedéssel gyűlnek össze, hogy fessenek és hímezzenek.
A fiatalabb korosztály is jelen van Magyaros hímzésre is van lehetőségEgy elkészült szalvétatartóKarácsonyi ajándéknak

Készítenek különböző fából faragott tárgyakat, például szalvétatartót, dobozokat, fakanalat és egyéb hasznos eszközöket, amikre gyönyörű szép, népies motívumokat festenek. Lehetőség van hímzésre is, de úgy tűnik, mostanában a festés népszerűbb náluk. Magam is nagy lelkesedéssel kezdtem el festeni egy nagy szív formára, mivel nekem, mint kezdőnek, ezt ajánlották. Ha gyakorlottabb leszek, festhetek akár még szalvétatartóra is, ami már nehezebb munka.

Van egy gyülekezeti tag, aki mestere az ilyen jellegű festésnek, így ő tanít bennünket a művészet fortélyaira, technikájára.

Ezek a találkozók egyúttal jó lehetőséget adnak arra is, hogy a kézműveskedés mellett több időt töltsenek együtt az itt élő magyarok, elbeszélgessenek, kikapcsolódjanak, és egyszerűen jól érezzék magukat. Csak hogy az olvasónak legyen elképzelése ezeknek a munkáknak a folyamatáról, a képen látható szívet már hónapok óta festem, ami egyáltalán nem számít lassú előrehaladásnak, de hamarosan elkészülök vele, és belekezdhetek egy komolyabb munkába. Talán egy szalvétatartóba.