I. Kelet-Kanada Vezetői Napok

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
2019. január 2. és 4. között rendezték meg az I. Kelet-Kanada cserkész vezetői napokat. A tábor helyszíne a Hamilton közelében fekvő, csodás természeti környezettel rendelkező Camp Seedrioru területe volt. Az első alkalomra 20-25 fős résztvevői társaság alakult ki.
A program célkitűzéseiTovábbképzés az őrsvezetők számáraJátékos cserkésztudásAz első találkozó résztvevői

Érkeztek cserkészek a 27. számú Kaszap István cserkészcsapatból (Hamilton), az 59. számú Erzsébet Királyné cserkészcsapatból (Hamilton), a 24. Károlyi Gáspár cserkészcsapatból (Toronto) és a 28. számú Kölcsey Ferenc cserkészcsapatból (Ottawa). A tábor parancsnoka Kontra Tamás, Kelet-Kanadai körzeti parancsnok volt.

Lévén, hogy ez egy először megszervezett esemény volt, le kellett tenni a program alapköveit. A vezetői napok célja, hogy a Kelet-Kanada körzetében lévő cserkész vezetők, segédtisztek, őrsvezetők számára egy jó hangulatú tábor keretében továbbképzési lehetőséget biztosítson. A résztvevők a vezetői napok céljait a következőképp fogalmazták meg: ismerkedés, tapasztalatcsere, barátságok erősítése, továbbképzés. Amit vártak az eseménytől: ismerkedés, szórakozás, tudás megosztása, fiatal őrsvezetőktől tapasztalatok gyűjtése, összetartás.

Mindezt természetesen egy intenzív tábor keretében. Az első este az egymásra hangolódásról szólt. A  program célkitűzései után játékos ismerkedés következett. Az igazán oldott hangulatot a Pálfy Zsolt és Nagy Dóra által vezetett táncház teremtette meg. A második napon már elméleti és gyakorlati szinten is zajlott a cserkészek továbbképzése. Elméleti tudást sajátíthattak el saját vezetői szerepükkel kapcsolatosan valamint a fegyelmezés módjai és a próbarendszer alkalmazása kapcsán. Különböző kirándulások szervezésében is jártasabbak lettek az őrsvezetők, segédtisztek. A gyakorlati tudást játékos forgószínpad és a tábortűzi előkészületek keretében sajátíthatták el a résztvevők. Az első vezetői napokat tábori emlék készítésével és közös reflektálással zárták. Nehezen váltak el a tábor résztvevői egymástól, mivel egy igen családias légkör alakult ki a sikeresen megrendezett táborban.

A szervezők bíznak benne, hogy az általuk megálmodott és mostanra megvalósult Kelet-Kanada Vezetői Napok még útjának elején jár. Remélik, hogy ez a rendezvény évről-évre hagyománnyá fog válni és más csapatok is bekapcsolódnak, nagyobb részvételi arány lesz. És akkor majd büszkén, mosollyal az arcukon mondhatják az idei résztvevők, hogy: „Én ott voltam az első vezetői napokon!”