A KCSP-ösztöndíjasok is bemutatkoztak a New York-i II. Regionális Diaszpóra Értekezleten

/ Tamási Enikő /
tamasi.eniko képe
Bostontól kezdve New Brunswick-ig mintegy 15 szervezet képviselője fogadta el dr. Kumin Ferenc nagykövet, főkonzul meghívását a találkozóra, amelyen mi ösztöndíjasok is lehetőséget kaptunk, hogy kölcsönösen megismerkedjünk a helyi magyarság oszlopos tagjaival, és bemutassuk a Kőrösi Csoma Sándor Programot életre hívó célok mellett, saját jövőbeli törekvéseinket fogadószervezeteink érdekében.
RegisztracioDr. Kumin FerencTamási Enikő, Tózsa Mikolt, Szilvay GergelyKCSP-sek bemutatkozasa

Magyarország New York-i Főkonzulátusa adott helyet szeptember 10-én Dr. Kumin Ferenc főkonzul úr kezdeményezésére a II. Regionális Diaszpóra Értekezletnek, amelyre a Főkonzulátus illetőségi területén működő magyar szervezetek kaptak meghívást.

A találkozón mintegy 15 szervezet képviselői vettek részt, akik megvitatták a legaktuálisabb kérdéseket, mint – időrendi sorrendben – az október 2-i népszavazás technikai részleteit, illetve az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról megemlékező ünnepi programokat, és azok összehangolását. Ennek keretében prezentálta Főkonzul úr a River Side-on, október 23-án átadásra kerülő ’56-os Emlékmű befejezett állapotát megmutató látványterveket, és ismertette a leleplezéshez kapcsolódó eseménysorozatot, melynek főszervezői a Főkonzulátus mellett a New York-i ’56-os Emlékmű Bizottság és a Magyar Ház. Majd a résztvevők megnézhettek egy kisfilmet, annak a fiatal magyar tehetségekből álló csapatnak egy korábbi munkájáról, akik megálmodták az október 20-22. között esténként, a Manhattan‑híd Brooklyn-i hídfőjén megjelenő, a forradalom szellemiségét megidéző animációt. Ezt követően a szervezetek képviselői kaptak szót, akik ismertették a szűkebb területükön, saját közösségük által lebonyolításra kerülő rendezvények helyszínét és tervezett időpontját.

Az Értekezlet utolsó szakaszában, Főkonzul úr felkérte a területre már megérkezett, és a találkozón megjelent Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasokat, hogy mutatkozzanak be, és néhány szóban ismertessék korábbi szakmai tevékenységüket, illetve a jelenlegi szervezetüknél rájuk váró feladatokat. Abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy a megbeszélésen magam is részt vehettem, és örömömre szolgált a lebonyolításban is aktív közreműködőként segíteni. Mellettem még Tózsa Mikolt, a Garfield-i cserkészcsapatok lelkes segítője, és Szilvay Gergely a New York-i Magyar Ház ösztöndíjasa élhetett a meghívással, és élvezhette a környékbeli szervezetek érdeklődő és szeretetteljes fogadtatását. Fantasztikus, lelkes és céljaikért odaadóan dolgozó magyar emberekkel ismerkedhettünk meg, sok-sok ezer kilométerre az otthonunktól.