Intenzív magyar nyelvi kurzus São Paulo-ban

/ Dr. Heka Dária Zsuzsanna /
heka.daria.zsuzsanna képe
A São Paulo-i Magyar Ház a Szondi György Cserkészcsapattal együttműködve intenzív magyar nyelvtanfolyamot szervezett. A tanórákat mi, Sao Paulo-i ösztöndíjasok tartottuk.
Biztos helyesen írtad?Írjunk helyesen!Tanulás a Magyar Házban

A kicsik és nagyok számára egyaránt nyitott nyelvórák négy csoportban zajlottak. A csoportok összetételénél a korosztályt vettük figyelembe. A legkisebbek, a “kis cserkészek”, körülbelül 3-7 év közötti gyerekek. Velük népi játékokat, népdalokat, mondókákat tanultunk. A “zöld nyakkendősök” , vagyis a kezdő csoport számára a legfontosabb cél a szókincs és a beszédkészség  fejlesztése volt. Ezenfelül a Magyarságismeret és Cserkészismeret anyagot is átvettük az órák alatt.

A haladó csoport, a "nagy cserkészekből" állt össze. Velük a Cserkész Tankönyv és Munkafüzet ismétlése mellett, már a helyesírás gyakorlása is középpontba került.

Mivel a cserkészek az augusztus 20-i ünnepi műsor egyik főszereplői voltak, így a gyerekcsoportokkal természetesen az előadás forgatókönyvét is közösen tanultuk és gyakoroltuk a foglalkozások alatt.

Végül, talán a legnépesebb csoport, a felnőttek csoportja. Ők, a honosítási eljárásnak köszönhetően, újonnan állampolgárságot szerző magyarok, akik továbbra is szeretnék magyar nyelvtudástudásukat fejleszteni.  

Az órák sikerén felbuzdulva, egészen biztos, hogy a jövőben is folytatódnak a foglalkozások.