III. Strasbourgi Magyar Bál

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
A Strasbourgi Magyar Kultúregyesület legnagyobb rendezvénye a januári táncos est, amelyet ugyan még csak harmadik alkalommal rendezték meg, de ez a minőségén és hangulatán cseppet sem volt érzékelhető. Nemcsak a helyi magyarok, de a franciák körében is nagy népszerűségnek örvend ez az egyedülálló táncos rendezvény, amelyen január 28-án nem kevesebb, mint 130 fő mulatott együtt kitűnő hangulatban Strasbourgban.
Strasbourgi Magyar BálStrasbourgi Magyar BálStrasbourgi Magyar BálStrasbourgi Magyar Bál

A rendezvény a strasbourgi Keleti Néptáncegyüttes fellépésével kezdődött, akik egy rábaközi és egy dél-alföldi koreográfiát adtak elő. Nagy örömömre szolgált, hogy táncolhattam a koreográfiában, valamint Jacky-Szalóki Anna elnöknő köszöntő szavai után én énekelhettem el a már hagyományos újévi köszöntőt.

Mint később megtudtam, francia földön kicsit másképp zajlanak a táncos rendezvények, mint nálunk. Míg odahaza inkább a táncon és a mulatságon van a hangsúly, addig itt elsősorban a kulináris élvezetek kapnak főszerepet. Ahogy tapasztaltam, Franciaországban egy bál addig nem veheti kezdetét, míg az összes fogást fel nem szolgálták az előételtől a desszertig. Nem történt ez másképp az idei bálon sem.

A konyhai előkészületek már délután három órakor elkezdődtek. Számtalan előételt és desszertet helyben készítettünk a szervezőkkel, de otthonról is rengeteg finomságot hoztak az egyesület tagjai. A főétel húsos-savanyú káposzta volt, amelyet az Európai Tanács melletti állandó képviselet magyar séfje készített el. A főétel elfogyasztása után a táncegyüttes segítségével igyekeztünk megadni a kezdő löketet a táncos-mulatós hangulat megteremtéséhez. Egy kisebb moldvai táncházat varázsoltunk a táncparkettre, és a siker nem is maradt el, de a desszerttel nem versenyezhettünk.

A tánc – az itt megszokott módon – éjfélkor vette kezdetét. A kitűnő hangulatról egy magyar lemezlovas gondoskodott, akinek köszönhetően hajnalig tartott a felhőtlen jókedv és a tánc magyar és francia slágerekre. Az estét tombola és kvízjáték is színesítette.

Összességében elmondható, hogy óriási sikerrel zárult a 2017-es magyar táncos est, melynek bevétele a kultúregyesület éves működéséhez is jelentős mértékben hozzájárult. A legfontosabb azonban, hogy remek alkalmat nyújtott a legnagyobb magyar találkozóhoz Elzászban.