Hímzőkör a Córdobai Magyar Klubban

/ Bába Hajnalka /
baba.hajnalka képe
A nyelvtanítás, népdal-, ének-, valamint a néptánctanítás mellett fontosnak tartom a kulturális nevelést is erősíteni a Córdobai Magyar Körben. Szeretném a gyerekekkel és a felnőttekkel egyaránt megismertetni a különféle kézművestechnikákat a népművészeten belül. A népi hímzést nagymamámtól tanultam és szeretném ezt a tudást továbbadni a córdobai fiatalságnak.
Hímző kör a Magyar Klubban Hímző kör a Magyar KlubbanHímző körHímző kör

Az ötlet, hogy legyen hímzőkör, onnan jött, hogy készülődünk a novemberben megrendezésre kerülő "Feria de las Colectividades" fesztiválra, ahol képviselnünk kell magunkat a Córdobai Magyar Körrel. A néptánc bemutató mellett a klubtagok által készített kézműves tárgyakat is szeretnénk majd árusítani. Terítőket, üdvözlő kártyákat, könyvjelzőket, díszdobozokat készítünk népi hímzéssel. Célom, az, hogy mindenkit bevonjak ebbe a közösségépítő tevékenységbe. A szombati órák alkalmával a kislányokat már sikerült elvarázsolnom. Ahogy meglátták a sok színes fonalat és a motívumokat felrajzolva az anyagokra, egyből kedvet kaptak. Az elején tartottam egy kicsit attól, hogy nehéz lesz számukra ennek a technikának az elsajátítása mert a hímzés egyfajta finom motorikus mozgást igényel amely még kialakulóban van náluk ilyen idős korban, de meglepődve tapasztaltam a foglalkozás vezetése közben, milyen türelmesen, kitartóan dolgoztak és milyen precíz és szép munkák születtek a végén. 

Szeretném ha minden klubtag kipróbálná ezt a léleképítő tevékenységet és készítene legalább egy hímzett képet. Egyelőre még kevesen vagyunk a szakkörön, de bízom benne, hogy hétről hétre gyarapodni fog majd a létszám.