10 éves a Dél Floridai Kids Club

Jubileumi ünnepség

/ Rozs Eszter Nóra /
rozs.eszter.nora képe
2018. november 18-án tartották a Dél Floridai Magyar Gyermek Klub 10 éves jubileumi ünnepségét.
NéptáncErdőfű zenekar és a népdal tanulásMagyaros berendezésA gyerekek asztala és a torta

Előzmények

A Dél Floridai Magyar Gyermek Klub (South Florida Hungarian Kids Club) 2009 májusában alakult meg, amikor egy csapat lelkes anyuka összejött és megszervezte az első közösségi magyar eseményt. Annyira nagy sikerrel zajlott ez a program, hogy rövid időn belül 127 családot mozgatott meg, akik azóta is motivált látogatói a Klub rendezvényeinek. A Klub eredetileg a szülőket hivatott összehozni, de rövid időn belül felmerült az igény a vasárnapi iskolára, majd annak keretei között a magyar kultúra és hagyományok megismerésére, a magyar nyelv tanulására, így 2015-ben megalakult az amerikai oktatási rendszerhez igazodva a Dél Floridai Magyar Gyermek Klub, mint non-profit szervezet. Jelenleg 30 és 40 fő közötti létszámban járnak gyerekek és felnőttek az iskolába, ahol minden második vasárnap két órában magyar írást és olvasást, néphagyományokat, földrajzot, történelmet és kézművességet tanulnak a fiatalok. 2018-ban megjelent az igény a felnőtt oktatásra is, így a vegyes házasságokban élő, magyarul nem beszélő szülők is lehetőséget kapnak a magyar nyelv elsajátítására.

  

A 10. születésnap

A mai nap sem sokban különbözött a többi oktatási naptól, csupán annyiban, hogy egy órával később kezdtünk, mint általánosan és mivel vészesen közeleg a karácsony, karácsonyi lapok és a betlehemes játék előkészítése tette ki az idő nagy részét. Az ünneplésre csak tanítás után került sor, mikor az iskola tormatermében összegyűltek kicsik és nagyok, hogy meghallgassák Cajkás Zsuzsa és a Gyermek Klub többi alapítójának és vezető oktatójának köszöntőjét és elfogyasszák a nagyszerű magyaros fogásokat. 2017-ben a Kids Club több pályázatot is elnyert, melyek megvalósítására 2018-ban került sor. Ennek gyümölcse például a South Florida Hungarian Kids Club jubileumi évkönyve is, melynek szerkesztéséből magam is kivettem a részem. Az évkönyv, mely a magyar állam támogatásával jött létre, méltó szereplője volt a évfordulós rendezvénynek és nagyszerű kiegészítője annak a 10 évet felölelő slide shownak, mellyel a Gyermek Klub vezetősége ajándékozta meg a megjelenteket. Az esemény egyik fénypontja volt a Salamon Soma és az Erdőfű zenekar előadása, mely a Kárpát-medencei falvakban élő magyarság és a velük szorosan együtt élő szomszédos népek vonós zenei hagyományait volt hivatott bemutatni. A program része volt a hangszerek részletes bemutatása, a népdal tanulás és éneklés, valamint a néptánc is, mely sok kacagásra adott okot.

A rendezvényt a megannyi helyi magyar szponzor által felkínált tombolanyeremények tették színesebbé, illetve nem utolsósorban az egyik magyar anyuka által felajánlott születésnapi torta. A nagyon jó hangulatú összejövetel teljes harmóniában zajlott és zárult, a gyerekek és felnőttek is nagyon élvezték ezt a különleges vasárnap délutánt, melyet együtt tölthettek.