A Cserkész Barátok Köre 60. évfordulóját ünnepelte Clevelandben

/ Illés Bertold /
illes.bertold képe
A Cserkész Barátok Köre (CSBK), a clevelandi cserkészcsapatok fenntartó testülete, idén ünnepli megalakulásának a 60.évét. Vasárnap, 2018. február 25-én, a cserkészebédjük adott alkalmat visszatekinteni az egyesület hosszú történetére.
csbk60csbk60csbk60csbk60

A főszakácsok finom ételeket tálaltak a majd 250 fős vendégseregnek. Minden vendéget asztalánál ajándék várt, mely nem volt más mint egy mézeskalács "60 CSBK" felirattal. Az ebéd előtt Horváth Mihály, a CSBK elnöke, üdvözölte a jelenlévőket és bemutatta a magyarországi chicagói főkonzul képviselőit, Pálmai Zsuzsannát és Budaházi Ágnest. Horváth Mihály külön köszöntötte Bedy Balázst is a közönség soraiban, aki 1958. március 15-én három cserkészvezetővel közösen, az egyik adómentes egyesület képviseletében írta alá a CSBK Ohio államhoz intézett létesítőkérvényét. Balázs bá' 1966-tól 20 évig a CSBK elnöke volt és ma az egyesület tiszteletbeli elnöke. Ohio állam 1958. május 28-án jóváhagyta a kérvényt és hivatalossá vált a CSBK.

Misi megköszönte a vendégeknek jelenlétüket és anyagi támogatásukat egyaránt. A CSBK évek óta ebből fedezi a cserkész tanya karbantartását, a Cserkészház fenntartását, valamint kirándulásokra, táborokra a részvételi díjakat, utazásokra a buszbérleteket, tábori felszereléseket és minden más apró és nagyobb kiadást, amire a csapatoknak szükségük van ahhoz, hogy jó cserkész élményekkel gyarapíthassák tagjaikat. A délután egyik fénypontja a 2017-ben újonnan képzett cserkészvezetőink elismerése volt. Cleveland Körzet Parancsnoka, Nádas Krisztina bemutatott 11 clevelandi vezetőt, akik tavaly nyáron elvégeztek vezetőképző táborokat a Sík Sándor Cserkészparkban (Fillmore, New York-ban). Ezeknek a vezetőknek oklevéllel köszönték meg jó munkájukat.

Az ebéd alatt Gyermán Mónika st. és Pigniczky Bendegúz st. előadtak egy rövid mezőségi táncot. Tábor Mátyás cst., a Regös csoport egyik vezetője beszámolt a csoportnak a tervezett 45. évforduló gála előadásáról, ami november 10-én lesz a Lakewood Civic Auditoriumban. A finom ebéd után jött az ünnepi diós torta. A tortát behozta Györky Jóska, aki 1991-től 2010-ig, és Táborné Bea, aki 2010-től 2016-ig, voltak a CSBK elnökei. Bedy Balázs, aki 60 éven keresztül a CSBK tagja, fújta el a gyertyákat és vágta fel az első szeletet. A dióstorta elfogyasztása alatt Szentkirályi Endre cscst. a nagy vászonra vetített  képekben mutatta be a múlt nyári kaliforniai nyugati nagytábori élményeket. Ezen a CSBK anyagi támogatásával 50 clevelandi cserkész vett részt.

Tombolával zárták az ünnepi délutánt. Szentkirályi Judit cst. a cserkészleányokkal kisorsolta a szebbnél szebb értékes tárgyakat, amiket Dr. Bakos Ildikó fncs. nagy szeretettel és szakszerűen összeállított. Mindenki boldogan, jóllakva indult haza, előre nézve a következő 60 évre.