Clevelandban jártam az 56. Magyar Kongresszuson

/ Török Karola /
torok.karola képe
November 25-27 között a Clevelandban tartott 56. Magyar Kongresszuson vehettem részt. Az utazás és a konferencián való részévétel külön megtiszteltetés volt számomra, tudván, hogy Clevelandban élt egykor Amerika legnagyobb magyar közössége, és mai napig van több olyan fórum is, mint a Magyar Társaság, a magyar múzeum, a cserkészcsapat és a Bocskai Rádió, amelyek összefogni igyekeznek a környéken maradt magyarokat, illetve a rádió hangja által az összes külhoni magyarhoz szól, a magyarországi hallgatóknak pedig híradást igyekszik adni az amerikai diaszpóráról.

 

A hétvégi eseményeket Nádas János, a Magyar Társaság elnöke nyitotta meg, majd egész hétvégén át tartó előadássorozat vette kezdetét, ahol különféle tudományágak érdekességeiről hallhattunk. Pénteken a matematika és a nyugati kultúra kibontakozásának kapcsolatáról, csíksomlyói búcsúról, elfeledett hősökről, azaz a magyar királyi honvéd légierők második világháborús ászairól hallhattunk, valamint egy nagyszerű borokat bemutató előadáson és azt követő borkóstolón vehettünk részt. Délután három órakor kiállítás megnyitót tartottak, amelyen Bogárdi Imre, tiszteletbeli konzul akvarelljei, az 1956-os szabadságharc képei és röpcédulái, valamint a Honvédelmi Minisztérium Zrinyi Katonai Kiadó díjnyertes könyvei voltak megtekinthetőek, nagyon szép, kézzel készített ékszerek, Erdély népművészeti értékei mellett, és Kuti Zoltán Herman, csíkszeredai fotóművész alkotásait is láthatta az érdeklődő közönség. A kiállítás megnyitóját vetélkedő, majd Erdélyi találkozó követte, melynek záró momentumaként erdélyi ízeket kóstolhattak a résztvevők. A napot egy felejthetetlen irodalmi művészi est zárta.

A szombati napon az előadássorozat tovább folytatódott: megismerkedhettünk a cserkészszövetség új cserkészkönyvével, Jablonkai Péter: A Megmaradás kulcsa című munkájával, majd a megmaradás másik kulcsaként dr. Fogarasi Miklós, a New York Körzeti Cserkészparancsnok vezetett egy beszélgetést a cserkészetről, mint szolgálatról. Ezt egy társas díszebéd követte, melyen az ünnepi beszédet Bencze Izabella, a Közszolgálati Közalapítvány kurátora mondta. A délután pszichológia témájú előadásokkal folyatódott, többek közt a XXI. századi reklámról halhattunk pszichológus szemmel, Nádas János elnök úr pedig a pszichoterápia világába kalauzolta a hallgatóságot.

A nap fénypontja az 56. Magyar Kongresszus alkalmával szervezett Magyar Bál volt, mely köszöntőkkel és az Árpád Akadémia kitüntetéseinek átadásával kezdődött, melyet díszvacsora követett. Bemutatták az első bálozókat, sor került a clevelandi Magyar Cserkészek Regős Palotás táncára, kihirdették a dr. Ladányi Imre Alapítványi Művészeti Pályázat eredményeit.

Vasárnap újra két előadást hallhattunk: V. Falk Viktor mutatta be új, Of Fire, Iron and Blood, a short history of the Royal Hungarian „Honvéd” Army in the second world war című könyvét, majd György Ádám, Calasanctius ösztöndíjas beszélt az egyházi diplomáciáról, azaz a történelmi egyházak és a magyar állam kapcsolatáról. Az 56. Magyar Kongresszust Nádas János, a Magyar Társaság elnöke zárta, végezetül a magyar Himnusz hangzott el. Az érdeklődők református áhítaton vehettek részt a konferencia helyszínén, illetve római katolikus misén a Szent Imre Egyházközség gyönyörű templomában.

Örvendek, hogy ott lehettem a 2016. évi Magyar Kongresszuson, élményekben gazdag találkozó részesei voltunk.