Chesteri táncmaraton

/ Szabó Ágnes /
szabo.agnes képe
Lassan két éve döntöttek úgy Chesterben, hogy a magyar közösségen belül egy tánccsoportot alakítanak, hisz a hagyományápolás komoly és nagyon látványos eleme a néptánc, illetve a néptáncbemutatók.
Chester, néptánc, továbbképzésChester, tánc, továbbképzésChester, tánc, továbbképzés, fiúkChester, tánc, továbbképzés, lányok

Jól működik a Chesteri Magyar Néptánc Csoport, szerepelt sok rendezvényen, és gyakorol rendszeresen. 2016 őszén azonban a csoport néptánc tanára, Adonyi Éva azzal a javaslattal állt elő, hogy a meglévő tudást frissíteni kellene, a meglévő viseleteket is bővíthetnék.

A tánccsoport művészeti munkatársa, D. Ibolya megterveztette a csoport új nevét és logóját, amit aztán végül a táncosok szavazatai alapján fogadtak el. Így már új névvel a Ti-Ti-Tá Magyar Néptánc Csoport Chesterből nagyon komoly továbbképzéssel kezdte az új évet. Londonból érkezett hozzájuk Herman Imre tánctanár, aki közel 15 órában alaposan megdolgoztatta a chesterieket.

Tanultak a fiúk csapásolást, aztán jegelték a kék-zöld foltokat, vasárnap pedig fáradtan, de nagyon büszkén mutatták meg az új tudományt a Manchesterből érkező vendégeknek.

A lányok is gazdagodtak lépésanyaggal, és új dalokat is tanultak Csige Ildikótól, aki kétszer is manchesteri KCSP-s volt a korábbi években.

Összeállt a konkrét műsor is, amivel majd januárban lép fel a csoport a  manchesteri Choral Extravaganza 2017. fesztiválon.

Keményen megdolgozott a leendő sikerért tánctanár és táncos az első teljes januári hétvégén. Figyeltem munkájukat, s a karikázóba be is álltam. Mint a magyarországi Savária Táncsport Egyesület volt versenytáncosa – később több táncműfaj végzett táncpedagógusa is – számtalan tánctovábbképzésen vettem részt és szerveztem is azokat. Mindig elragadtatással éltem át azt a bizalmat, amit a tánc kíván táncostól és tanártól egyaránt. S a zene? Az elengedhetetlen zene, mely ott áll közöttük, illetve hátterét adja az emberi gondolatoknak, érzéseknek, hogy koreográfiává állhasson össze a harmonikus mozgás és a muzsika: azaz létre jöjjön a mondanivaló, szavak nélkül - legyen az bármelyik táncműfaj is.

A chesteriek fantasztikusan helytálltak! Hagyományőrző tevékenységük tökéletes volt, aminek nagyon sokan fognak még örülni és tapsolni Chesterben és környékén egyaránt!

Örülök, hogy a Ti-Ti-Tá Magyar Néptánc Csoport tagjaival is együtt dolgozhatom KCSP ösztöndíjam alatt.