Centrope díjat kapott dr.Smuk András, az „Europa”-Club elnöke.

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Szeptember 7-én tizedik alkalommal adták át Bécsben a Centrope díjat. Idén az elismerést dr. Smuk András, az „Europa”-Club elnöke kapta. A díjat Häupl Michael Bécs polgármestere és Karl Reinhard, a Raiffeisen bank Alsó-Ausztria elnöke adta át.
Dr.Smuk András az ,,Europa'' Club elnökeCentrope díjat kapott dr. Smuk András, az „Europa”-Club elnöke.Centrope díjat kapott dr. Smuk András, az „Europa”-Club elnöke.Centrope díjat kapott dr.Smuk András, az „Europa”-Club elnöke.

A díjátadót megtisztelték jelenlétükkel: őexc. Dr. Perényi János Magyarország Ausztriába akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Dr. Hajas Gábor követ, Radda István az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának elnöke,Radda Marika a Club Pannonia elnöke, Molnár Mária a bécsi Collegium Hungaricum igazgató asszonya, Kovács Balázs a Bécsi Magyar Turizmushivatal igazgatója, valamint Talhammer Tímea a nagykövetség protokollfőnöke. A kitüntetett laudátora Katona Ágnes, a Nemzetközi Duna Filharmónia Kulturális Platform elnöke, és a 2014-es év Centrope-díjasa volt.

A Centrope-kezdeményezés 2003 óta létezik. A tízezer eurós díjat 2007 óta vehetik át az arra érdemesek. A kitüntetést évről évre azoknak adják, akik törekszenek a határokon túlnyúló kapcsolatok ápolására, elsősorban a szomszédos országokkal, és ennek érdekében kiemelkedő közösségi munkát végeznek.

Smuk András 1956-ban gyermekként érkezett Ausztriába. A bécsi egyetem geológia szakán szerezte diplomáját. 1970 óta vesz részt aktívan az ausztriai magyar egyesületek munkájában, és mindig azon dolgozott, hogy az Ausztriában élő magyarok ne szakadjanak el gyökereiktől, őrizhessék és gazdagíthassák kultúrájukat.

Smuk András jelenleg a bécsi magyar „Europa”-Club elnöke. Az egyesületet 1964-ben alapították az ’56-os forradalom után Bécsben maradt magyar fiatalok, és tagjainak az indulás óta az egyik legfontosabb célkitűzése a magyarság történelmi és kulturális értékeinek megőrzése és ápolása. Ennek érdekében számos könyvbemutatót, színházi- és kultúrtörténeti előadást, kirándulást és ünnepi megemlékezést szerveznek minden évben.

„Természetesen nagy megtiszteltetésnek veszem ezt a díjat, és őszintén mondva a munkánknak az elismeréseként kaptam. Tehát nemcsak az én, hanem az „Europa”-Club közösségének a munkájának az elismeréseként. (…) Ezzel a díjjal elismerték a közösségi munkánkat, hogy dolgozunk a magyarságunkért és az itt élő magyarokért, a magyar kultúra ápolásáért – nyilatkozta dr. Smuk András a díjátadón.