Az új-zélandi Christchurch új helyszínként kapcsolódik be a Kőrösi Csoma Sándor Programba

/ Kemény Zalán /
kemeny.zalan képe
A korábbi wellingtoni KCSP ösztöndíjasok (Kiss Blanka és Hamar György) sikerein felbuzdulva idén az Új-Zéland déli szigetén fekvő Christchurch is pályázott és be is kapcsolódott a Kőrösi Csoma Sándor Programba. Egyedüli új-zélandi ösztöndíjasként Kemény Zalán kezdte meg december közepéig tartó 6 hónapos kiküldetését.
Magyar Klubház, ChristchurchFutball elismerés a Magyar KlubnakEreklyék a falonErzsi néni búcsúja, búcsú Erzsi nénitől

A helyi Magyar Klub törzsgárdája jelenleg az 1956-ban emigrált közösség, melynek tagjai 1975-ben hozták létre. A Magyar Klub helységét az Üdvhadseregtől (Salvation Army) vásárolták, és saját kezűleg újították fel, majd rendezték be, így nagyon kötődnek is hozzá. A ház a város szélén, 11 Hardy Street, New Brighton, Christchurch alatt található, az óceánparttól mindössze pár száz méterre.  Jelentősége óriási: ez az egyetlen magyar tulajdonban lévő klubház Új-Zélandon!

A pályázatot benyújtó, a klubot több évtizede irányító Tóth István elnök nem titkolt célja, hogy felfrissítsük, élettel töltsük meg az idő által megtizedelt klubot, ennek érdekében színes programokat biztosítsunk a fiatal generáció számára. Ahol korábban 100 főnél népesebb ünnepségeket tartottak, ma kb. 30 tagból 10 jár el a hétvégi billiárd partikra, és néhány tucat magyar gyűlik össze a nagyobb ünnepségekre: húsvét, anyák napja, október 23-i forradalmi megemlékezés, valamint karácsony idején.

Amilyen csendes az óceán a szomszédban, olyan hangos volt a klub a gyerekzsivajtól július 2-án, szombaton. Néhány hetes szervezés és adatgyűjtés után sikerült a Magyar Klubházban összejönnie a magyar közösség apraja-nagyjának, több mint 15 szülő és 15 gyerek gyűjt össze, hogy szót váltson a hétvégi magyar iskola beindításáról. Továbbá szó esett arról is, hogy a másfél éves kortól 15 évesekig tartó korosztály számára igen sokféle program szervezhető, lesz itt közös éneklés, zenélés, hagyományőrzés, játékos tanulás, magyar mozi, társasjáték klub, sport, kirándulás és persze nyelvtanulás is. És ami a legfontosabb, sok vidám órára számítunk együtt, aminek eredményeképp fejlődik majd a közösség.

Ezen a szombaton névtanuló játékokat játszottunk és a közös munka alapjait fektettük le. A magyar utánpótlást biztosítandó néhány focilabdával megsoroztunk a szomszéd házban lakókat, majd a Rádi házaspárnak köszönhetően friss tepertő is készült az örökmozgót megszégyenítő megéhező fiatalok étvágyának csillapítására.

Nagyon sok a támogató, lelkes szülő és felnőtt, mindenki mással gazdagítja a közösséget, amiért előre is hálás vagyok nekik. Igen munkás, de vidám fél évnek nézünk elébe!