Adventi ünnep az „Europa”-Club tagjaival

/ Fazekas Csilla /
fazekas.csilla képe
Az „Europa”-Clubbal közösen adventi, elő-karácsonyi koncertet és ünnepséget szervezett az Ausztriai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat december 10-én a bécsi belvárosi református templomban.
Adventi ünnep az „Europa”-Club tagjaivalAdventi ünnep az „Europa”-Club tagjaivalAdventi ünnep az „Europa”-Club tagjaivalAdventi ünnep az „Europa”-Club tagjaival

Karvansky Mónika, református lelkipásztor az istentisztelet elején nagy örömmel köszöntötte dr. Smuk Andrást, az „Europa”-Club elnökét, Szabó István, pánsípművészt és feleségét, valamint Handl György orgonaművészt, kántort.

A lelkipásztor arról beszélt, hogy az adventi időszak ünnepi idő: a várakozás, az elcsendesedés, az ünnepre készülés ideje. Ehelyett manapság karácsony előtti rohanássá, túlfeszített munkanapokká, zsúfolt hétvégékké, vak megszokássá vált ez az ünnepi, minőségi idő. Ilyen tempó mellett kiüresednek az adventet, a karácsonyt – az üdvtörténeti ünnepeinket – fémjelző napok. Az erről szóló isteni ígéretek és bibliai igék sokak számára értéktelenné és idegenné váltak. Éppen ezért ne csodálkozzunk azon, ha az emberi élet üressé, kiégetté, megfásulttá, céltalanná, reményt és jövőt veszítetté vált. A lelkipásztor szerint szem előtt kell tartanunk, hogy kit várunk adventben, kit is ünneplünk karácsonykor és kinek a szavára, bíztató kijelentéseire csendesedik le a világban uralkodó káosz zaját visszhangzó lelkünk.

A felolvasott „Jézus a vízen, tengeren jár” igeszakasz Máté, Márk és János evangéliumában is szerepel. Jézus nem megy át a tanítványokkal a tengeren, de mikor veszélybe kerülnek a vihar miatt, a hullámok tetején megérkezik, leküzdi a veszedelmet. A tenger viharos hullámai párhuzamba állíthatók életünk nehézségeivel, a világ viharaival; nap mint nap szélmalomharcot vívunk, de velünk az Isten, Jézus közbenjár értünk az atya jobbján, nem feledkezik meg rólunk. Mikor a kicsiny-, illetve rövid hitű Péter kiszáll a hajóból, el tud indulni a vízen, de amint hite megrendül, süllyedni kezd, végül Jézus őt is megsegíti, hiszen ő mindig velünk van. Az igehirdetés adventi üzenete Jézus kijelentése: "Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!"

Az igehirdetés után összegyűjtötték a gyülekezeti diakóniai adományt, melyet a zsibói református gyülekezet kántorának juttatnak el, akinek 2013-ban született kislányánál, Anna Lillánál rákos betegséget, leukémiát állapítottak meg és mihamarabbi kezelésekre szorul.

Az istentiszteletet követően dr. Smuk András rövid köszöntő beszédében Márai Sándort idézte, kiemelte, hogy a lélek a fontos, és ezt mai rohanó világunkban sem szabad elfejteni, különösen szent karácsony ünnepén.

Szabó István előadásában a karácsonyi énekek mellett klasszikus, ismert darabok, filmzene, musical is megszólalt a pánsíp hangján, valamint énekelt is a művész. Szabó István több hangszeren tanult, de a pánsíp az igazi szerelme. Nemzetközi karrier áll mögötte, a világ tizedik legjobb pánsíp művészének választották. Műsorát az ünnephez illően Ady Endre Karácsony című versével zárta.

Végül Karvansky Mónika megköszönte a csodálatos műsort, az együttműködést az „Europa”-Clubbal, és áldott ádventi ünnepet, boldog karácsonyt kívánt.

A templomi ünnepet követően a szeretetvendégség megterített asztalai körül ünnepeltek tovább a résztvevők a szomszédos lutheránus templom gyülekezeti termében.