1956. október 23-i megemlékezések Buenos Aires-ben

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
A magyar kolónia tagjai október 21-én emlékeztek meg az október 23-i forradalom 62. évfordulójáról. 23-án pedig a Buenos Aires-i magyar nagykövetség adott fogadást.
A Farkasszemre című darab szereplői és az 56-os zászló körcikkelyei"Mezítláb állok előtted" részlet a Farkasszemre című darabbólA "Farkasszemre" című darab szereplői az előadás végénA CCK dísztermében a „Kontrasztok” című előadás

Zólyomi Kati rendezésében, a Zrínyi Ifjúsági kör diákjainak, a magyar kolónia tagjainak és a Körösi Csoma Sándor program ösztöndíjasainak részvételével október 21-én bemutatták  a “Farkasszemre” című darabot. A darab az ifjú Mansfeld Péter és a Corvin köz parancsnokának, Pongrátz Gergelynek történetén keresztül emlékezett meg a forradalmi eseményekről.

Az előadás során látható volt a Kecskemétfilm stúdiójában Jegyzőkönyv címmel készült film, mely a fiatal  Mansfeld Péter elítélését mutatja be, és a Pongrátz Gergely visszaemlékezéseiből készült dokumentumfilm is. Elhangzott Babits Mihály: „Áldás a magyarra”, Petőfi Sándor: „A farkasok dala” és Márai Sándor: „Mennyből az angyal” című verse. Felcsendültek olyan jól ismert dalok, mint az „Új bujdosó magyar” és a „Se nem eső esik”, a darab gerincét pedig a Zólyomi Kati által írt „Mezítláb állok előtted” című vers adta. Zólyomi Kati a darabbal kapcsolatban elmondta, hogy „Mély, fokozatos tanulmányok során, minden évben más mozzanatokhoz nyúlva írom, rendezem és adom elő művésztársaimmal a Zrínyi Ifjúsági Kör hagyományos októberi megemlékezését. A történelmi kutatásokhoz hű információ mellé, eredeti versek, eredeti dokumentumfilm vetítése, mozgás, zene, ének sorakoznak.” A falakon képzeletbeli függönyként az elmúlt 20 év október 23-i előadások plakátjai és a forradalom jól ismert szlogenjei köszöntek vissza, a kandallón pedig a lyukas zászló és egy szál gyertya emlékeztetett a forradalmi történésekre. Zárásként a nézőkkel együtt énekeltük az argentin és a magyar himnuszt. Ösztöndíjasként hihetetlen megható élmény volt darabban részt venni, és ily távol a hazától együtt emlékezni az itteni magyarokkal a forradalom 62. évfordulójáról. 

Október 23-án a Buenos Aires-i magyar nagykövetség a forradalmi megemlékezés alkalmából a Kirchner Kulturális Központban (CCK)  fogadást adott az argentin külügyminisztérium meghívottjainak, a diplomáciai kar számos képviselőjének és az Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége (AMISZ) vezetőinek. Dr. Gelényi Csaba nagykövet a jelenlévők körében megemlékezett a forradalom hőseiről és köszönetet mondott Argentínának, hogy a forradalmat követő időszakban oly sok magyar menekültet fogadott be. A CCK dísztermében az Ars Hungarica megrendezésében tekinthettük meg a „Kontrasztok” című előadást, mely során a két világ barokk zenéje és Kodály Zoltán kórus- és orgonadarabjai kerültek bemutatásra. Az est folyamán többek között argentin szólisták, a Kodály férfikórus, a Hungária Egyesület női kórusa és a Goethe kórus lépett fel. A teltházas előadás során öröm volt látni a sok piros-fehér-zöld színű szalagot viselő hallgatóságot és velük együtt énekelni a magyar himnuszt.