Egy vérből valók vagyunk

A Melbourne-i magyarok megemlékezése a Nemzeti Összetartozás Napján 2024-ben

/ Várdai Levente /
vardai.levente képe
Bárhol is éljenek magyarok a nagyvilágban, van valami, ami összeköti őket. A nemzeti identitás, a közös nemzeti hősök, a történelem, a beszélt magyar nyelv és sok minden más. Az ausztráliai Melbourne számos magyar szervezete most közösen emlékezett meg 1920. június 4-éről és a Nemzeti Összetartozás Napjáról.
Melbourne, magyar megemlékezés, Magyar Ház, Nemzeti Összetartozás NapjaMelbourne, magyar megemlékezés, Magyar Ház, Nemzeti Összetartozás NapjaMelbourne, magyar megemlékezés, Magyar Ház, Nemzeti Összetartozás NapjaMelbourne, magyar megemlékezés, Magyar Ház, Nemzeti Összetartozás Napja

Koszorúzás

Ahogyan a legutóbbi Március 15-i megemlékezésen, úgy most is a város keleti részében található Magyar Házban, vagy ahogyan sokan nevezik Magyar Központban gyülekeztek a város tucatnyi magyar szervezeteinek küldöttségei. Koszorúkat és komoly virágcsokrokat tartogattak a kezükben az egybegyűltek, akik a szitáló esőben egymást követően tették tiszteletüket a Trianon-emlékműnél.

Megemlékezés

A hűvös és szeles téli időjárásra tekintettel a koszorúzást követően a megemlékezésre a Magyar Ház Social Club nevezetű termében gyűltek össze a magyarok. A Victóriai Magyar Tanács elnöke Marót Márta köszöntő beszédében hangsúlyozta a Nemzeti Összetartozás Napjának jelentőségét és a magyar közösségek megtartó erejére mutatott rá. Fiatal magyarok hegedű és trombita bemutatóját követően a Kőrösi Csoma Sándor Program Melbourne-i ösztöndíjasainak változatos megemlékező műsorára került sor.

Nem kell beszélni róla sohasem,

De mindig, mindig gondoljunk reá.

 

Ezzel a Juhász Gyula idézettel indult a kreatív produkció, melyben a néptánc is helyet kapott. A drámai, mondhatni színházba illeszkedő előadás mindenki szemébe a meghatódottság könnyeit csalta. Az előadás záró akkordjaként a KCSP-sek által közösen készített videót tekinthették meg az egybegyűltek, mely bemutatta hogy a világ számos pontján találhatóak élő magyar közösségek, akik a távolság ellenére is összetartoznak.