„Szervusz, kedves barátom, gyere vélem táncba!"

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
Október 29-én a Kölni Magyar Lelkészség szervezésében táncházat tartottunk. A táncház elején az óvódásoknak volt lehetősége magyar táncokat és népi játékokat játszani, majd az iskolások következtek. Délután pedig a felnőttek tanulhattak mezőföldi táncot.

Nagy gyermekzsivaj és nyüzsgés töltötte be Kölnben a St. Aposteln plébánia nagy termét. A Darabos Eszter – tavalyi Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa – által vezetett gyermektáncházat így lehetne jellemezni. Körtáncokra, és természetesen a „Bújj, bújj zöld ág" kapujátékára is sor került, amit az óvodás korosztály nagy örömmel fogadott.

   

Az iskolások régi ismerősként fogadták Esztert, és a várva várt, számukra már jól ismert játékokat kérték. A gólyás játék keretében versenyezhettek, ki bírja tovább fél lábon állva, a kapus játék során menekülhettek a záródó kezek elől. A stoptáncban kreatívan és szabadon táncolhattak, de természetesen, ha megállt a zene, szobrokká kellett merevedni. Örömmel énekelték és játszották a „Szervusz, kedves barátom, gyere vélem táncba!" című éneket és táncot is. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, felszabadultan mozogtak a zenére, és ezzel párhuzamosan Eszter szinte észrevétlenül tanított meg nekik különböző néptáncmotívumokat, mint például a csárdás lépés, cifra, lengető stb.

  

Délután a felnőttek táncházán kivételesen csak nők jelentek meg. Ennek ellenére nagyon jó volt együtt lenni, táncolni és énekelni. Először egy mezőföldi koreográfiát tanultunk meg, majd két gyönyörű népdalt énekelhettünk el. A hangulat egészen olyan volt, mint valamikor régen a fonóban lehetett...

 

"Kinek nincsen szeretője, kakukkmadár, 
Menjen ki a zöld erdőbe, kakukkmadár! 
Írja fel a falevélre, kakukkmadár, 
Hogy neki nincs szeretője, kakukkmadár. 

Én is voltam az erdőben, kakukkmadár 
Felírtam egy falevélre, kakukkmadár 
Nekem se nincs szeretőm, kakukkmadár, 
Csak egy fehér zsebkendőm, kakukkmadár. 
A négy sarkát csókolom, kakukkmadár, 
Szívemet vígasztalom, kakukkmadár."

(Mezőségi magyar népdal)

 

Mivel a hangulatot jobban tükrözi egy videó, így készítettem egy rövid montázst a gyerekekről.