A montreali Csillagösvény Magyar Iskola karácsonyi műsora

„ÉRTEM JÖTTÉL EL A FÖLDRE, TERÁD VÁRUNK, MEGVÁLTÓ!”

/ Nemes Csilla Szidónia /
nemes.csilla.szidonia képe
Minden évben advent harmadik vasárnapján a montreali Csillagösvény Magyar Iskola kisdiákjai betlehemes jelenettel köszöntik a Montreali Első Magyar Református Egyház társadalmi termében összegyűlt vendégeket. Erre idén december 16-án került sor.
Betlehemi jelenetCsendes éj, szentséges éjA gyülekezet is énekelCsoportkép a Mikulással

A gyerekek már hetek óta tanulgatták a kiosztott szövegeket, énekeket és több-kevesebb türelemmel készültek arra, hogy vasárnap ki-ki a szerepének megfelelő jelmezbe bújva életre keltse azt a szereplőt, aki a karácsonyi események szemtanúja volt több, mint kétezer évvel ezelőtt.

Nagy Enikőnek, a Csillagösvény Egyesület elnökének a köszöntő szavait követően Kertész Anna zongorajátéka adta meg az ünnepély alaphangulatát, majd énekek és a jól ismert jelenetek váltották egymást, hirdetve, hogy a Megváltó születése örömhírének – korra, nemre és társadalmi rangra való tekintet nélkül – mindenki részese lehet.

A gyerekek fellépése után Nagy Enikő felolvasta a Szeretethimnusz karácsonyi változatát, melynek üzenete olyannyira aktuális a mai rohanó világban, amikor sokszor a lényeg marad ki az ünneplésből, az egymásra figyelés pedig háttérbe szorul a tennivalók sokasága miatt.

Zárásként a gyerekek, szülők és gyülekezeti tagok közösen énekelték el a klasszikus Csendes éj című éneket. Ekkorra már az ünnepi díszbe öltöztetett, ízlésesen megterített asztalokon gőzölgött az ínycsiklandozó menü: füstölt csülkös bableves és dióskalács. Bizonyára a finom illatok csalogatták be a Mikulást is, aki talán véletlenül járt éppen erre a gyerekek nagy örömére, akik sorban vették át a puttonyból előkerülő ajándékokat. Virgács viszont senkinek nem jutott: talán addigra mindet elosztogatta a fehér szakállú. De ezt biztosan nem bánták!

Jókívánságok közepette lassan kiürült, elcsendesült a társadalmi terem, csak a díszlet őrzi tovább a hangulatot. Bár a naptár évente egyszer jelzi az ünnepet, mindennap karácsony lehet, amikor az emberek – a pásztorokhoz, angyalokhoz, napkeleti bölcsekhez hasonlóan – imádják az Isten Fiát. Mert ugyan sok gyermekből lett már király, de csak egyetlenegy Király lett gyermekké. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3,16)

Áldott karácsonyt!