Márai Sándor emlékest San Diegó-ban

Az író és költő halálának harmincadik évfordulója

/ Palásti Petra /
palasti.petra képe
Minden amerikai magyar közösség nagy hangsúlyt fektet a Magyarországgal való kapcsolat fenntartására, ápolására. Összeköti őket a kultúra, a nyelv és a személyes kapcsolatok. Ám a San Diegó-iak még köztük is különlegesek, hiszen ezeken az eszmei kapcsokon kívül van valami egészen konkrét, amin Magyarország és San Diego város osztoznak: Márai Sándor személye.
Hirtling István San Diegó-banMárai Sándor emlékest San Diegó-banHirtling István a Magyar Ház tagjaivalÁllófogadás a Márai Sándor emlékest után

A huszadik század egyik legmeghatározóbb alakja San Diegó-ban töltötte élete utolsó éveit. Az itt élő magyarok ezért mindig is kiemelkedő figyelmet fordítottak arra, hogy emlékét méltóképpen őrizzék. Emléktáblát készíttettek, nemcsak a Magyar Ház könyvtárában, de sokaknál otthon is megtalálhatóak a kötetei, és minden évben igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek valamilyen módon köthetőek hozzá.

Idén azonban még a szokásosnál is fontosabb volt, hogy sikerüljön egy nagyszabású esemény keretein belül megemlékezni Márairól:  február 21-én volt pontosan harminc éve, hogy a szerző elhunyt. A Magyar Ház vezetősége nem volt könnyű helyzetben, hiszen ilyen magas színvonalú irodalommal foglalkozó művészeket, akik segíthettek a műsor lebonyolításában, csak Magyarországon tudtak találni, és nem volt egyszerű megoldani, hogy pont ebben az időszakban Kaliforniába utazhassanak...

Szerencsére Mészáros Tibor Márai-kutató irodalmár és Hirtling István Jászai Mari-díjas színész is úgy gondolta, hogy szép lenne a költő halálának évfordulójáról utolsó városában megemlékezni. A Magyarországon hónapok óta futó Márai-estjeik mindegyikén egy külön témát ragadnak ki életéből és munkásságából: megpróbálnak ízelítőt adni a közönségnek a kevésbé ismert humoros Márairól, bemutatni a kapcsolatát az állatokkal, vagy éppen összeszedni minden írását és gondolatát 56-ról.

Mindkét oldalról nagy erőfeszítések árán végül sikerült megvalósítani, hogy február 23-án délután a Magyar Házban ennek a sorozatnak "Kassától az óceánig" című, egész életművet átívelő estjét a San Diegó-i Magyar Házban előadhassák. Több, mint ötven néző érkezett a felolvasásokból és filmrészletekből álló műsorra, amely után állófogadás várta őket, és lehetőségük nyílt beszélgetni az alkotókkal. Ezt ki is használták, hiszen az itteni magyarok között gyakran előbukkan a beszélgetésekben Márai. Ő is ugyanabban a parkban üldögélt, ahol a Magyar Ház áll, naponta elhaladnak az utcán volt lakása mellett, ismernek olyanokat, akik személyesen találkozhattak vele... Nem csoda, hogy egy Márai-kutatót és egy színészt, aki több éve olvassa fel írásait, szívesen és sok kérdéssel, történettel fogadtak.

Az est sikere bizonyíték arra, hogy Márai Sándor hosszú évek után is sokakat foglalkoztat, akinek műveit és emlékét még nagyon sokáig meg kell őriznünk. A San Diegó-i magyarok harminc éve dolgoznak ezen, és ezt a munkát továbbra is folytatni fogják.