Erzsébet és Katalin napi bál Chicagóban

A CHICAGÓI SZENT ISTVÁN KIRÁLY RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM ÉVES KIEMELT RENDEZVÉNYE

/ Kuzma Péter /
kuzma.peter képe
2019. november 16-án tartották meg az Erzsébet és Katalin napi bált Chicagóban, a Szent István Király Templom Mindszenty dísztermében. A bálon körülbelül 120 vendég vett részt a gyerekekkel együtt. A vendégek között voltak olyanok, akik a szomszédos államokból jöttek, mint például Indiana vagy Wisconsin állam, hogy részt vegyenek ezen a magyar rendezvényen.
ElőkészületekSzentmiseGenerációk báljaTánc

Az Erzsébet-Katalin bál egy régi rendezvénye a chicagói Szent István király római katolikus templomnak.  A bál bevételét a templom fenntartására fordítják. Kezdetben a vasárnapi mise után egy ebéddel ünnepelték meg a névnaposokat.

A rendezvény Vas László atya idejében, a kétezres években átalakult egy egész estés bállá, melyet rendszerint szombaton este tartanak Erzsébet névnap környékén, mielőtt beáll a karácsonyi böjt, Krisztus király ünnepe előtt. Vas László atya Chicagóban végzett munkásságáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

Jóval a rendezvény előtt a szervezők megbeszéléseket tartottak, és beosztották a teendőket. A bál napján délelőtt oktatás folyt a templom által működtetett Szent István Iskola, Óvoda és Bokréta Néptánccsoport keretein belül. A délelőtti foglalkozások alatt a szülők önkéntes munkájukkal aktívan segítették az előkészületeket. Mire megérkezett Barnai Erzsébet, a bál szakácsnője, addigra sok minden elő volt már készítve.

A bál hivatalos megnyitójának a délután 6 órakor Jeremy Thomas plébános által celebrált ünnepi szentmise számított. A misét a bálteremben közös ima követte, majd a vacsora. A menü része volt a rántott hús, Stefánia szelet, sült oldalas, rizi-bizi, krumplipüré, sütemény és fagylalt. Vacsora után a gyerekek dallal és virággal felköszöntötték a jelenlévő Erzsébeteket és Katalinokat, majd a születésnaposokat is. A köszöntések után minden gyerek felkért egy felnőttet, és ezzel a tánccal kezdődött el a mulatság.

Erre az ünnepségre rendszerint Magyarországról vagy a szomszédos magyarlakta területekről hívnak meg előadókat. A bál szervezői próbálják támogatni a magyar zenészeket, megismertetni őket az amerikai magyarsággal, és lehetőséget biztosítani Amerika megismerésére. A Vidéki Mulató zenekar Szlovákiából már másodjára zenélhetett ezen a bálon. A zenekar mulatós-, retró- és saját zenével szórakoztatta a vendégeket. A mulatós zenét játszó felvidéki zenekarok közül elsőként a Vidéki Mulató formációnak sikerült bekerülnie a magyarországi Nóta TV-be és Fásy Ádám műsorába. Mulatós zenéjükkel pergős és vidám hangulatot teremtettek a bálon.

Vidéki Mulató

 

Még éjfél előtt sor került a tombolahúzásra is. A jelenlévők izgatottan várták a nyertes számokat, és hangosan megtapsolták a nyerteseket. A nyeremények önkéntes felajánlások voltak. A bál körülbelül hajnali fél kettőig tartott.

A cikk Vitális Sándor egyháztanácselnök beszámolója alapján íródott.