Világszínvonalú magyar szeretetotthon az Egyesült Államokban

Az amerikai magyarság lelki központjának bemutatása

/ Kertész Adrienn /
kertesz.adrienn képe
A ma Bethlen Közösség néven ismert idősek otthona 1921-ben alapult meg még gyermekotthonként. Története egy bányarobbanásra vezethető vissza, a legalább 239 áldozat többsége magyar volt. Az ő árván maradt gyermekeiknek alapította meg az Amerikai Magyar Református Egyház az Árvaházat.
A Bethlen Közösség épületei madártávlatbólKossuth utca a Bethlen Otthon nyugdíjas falujábanKalassay Sándorról, a gyermekotthon egykori vezetőjéről elnevezett utcaImaterem, a képen: a Bethlen Közösség lelkésze, orgonistája és a Kálvin Zsinat Egyházkerület ösztöndíjasa háttérben a magyar címerrel

A gyermekek felnevelése után az intézmény az új igények szerint változtatta meg szolgálatát: idősotthonná alakult át.

Mára a Bethlen Közösség egy sokoldalú intézményrendszerré nőtte ki magát. Azok az idősek, akik önellátóak vagy kevesebb segítségre van szükségük, különálló házakban élik mindennapjaikat.

            A Ligonier Gardens Személyi Ápolást Nyújtó Otthonban azok az idősek élnek, akik önmagukról már nem képesek teljes mértékben gondoskodni.

            Bethlen Home nevű épületben a többszintű ellátásra szorulóknak és az Alzheimer-kórban szenvedőknek a kezelését végzik, átfogó ápolási és rehabilitációs szolgáltatást biztosítva az időseknek és betegeknek.

            A Bethlen Közösség egyéb programjai:

-          Házi egyészségügyi ellátás a helyi és környező települések lakóinak

-          Hospice szolgálat az idősek saját otthonában

-          Az úgynevezett Companion Care program feladata az idősek és fogyatékkal élők szolgálata saját otthonukban

-          A Graceful Aging Wellness Center célja, hogy az idősek minél tovább megőrizzék mind fizikai, mind szellem aktivitásukat, biztosítva számukra egy modern eszközökkel felszeret tornatermet, jóga- és csendesszobát, s egy informatikai termet, ahol lehetőséget biztosítanak az élethosszig tartó tanulásra.

               A Bethlen Közösség épületei festői környezetben épültek. A Bethlen Home egy dombtetőn található, ahonnan gyönyörű kilátás tárulhat a szemünk elé. A Ligonier Gardens Személyi Ápolást Nyújtó Otthonnak ablakából egy erdőszéli patakra nyílik kilátás, aminek a vize olyan kristálytiszta, hogy nem csak a vadkacsákat, hanem akár még a benne úszkáló halakat is messziről láthatjuk. A fákon mókusok szaladgálnak, s nagyon gyakran látunk őzeket is a közelben.

A Bethlen Közösség nyugdíjas falujának egy része 

  

Székelykapu a Bethlen Közösségben

A nyugdíjas falu egy része

               A Bethlen Közösség építkezését annak idején az úgynevezett Moriah hegytetőn kezdte el, ami annyit jelent: „Isten gondot visel”. S milyen érdekes, hogy ez a név teljesen megegyezik az itt végzett elkötelezett szolgálattal. A Moriah hegy tetején található a Bethlen Közösség kápolnája is, ahol a környékbeli magyarság számára tart istentiszteleteket a szeretetotthon lelkésze.

 

Moriah kápolna, a magyar istentiszteletek helye

 

"Elnémult harangok", udvar, a háttérben irodaépület (és egy nyuszi a fűben)

               Az intézmény szintén nagyon fontos szerepet tölt be az amerikai magyarság történelmi emlékeinek a megőrzésében, ugyanis Archívumában és Múzeumában vannak összegyűjtve az amerikai magyarság történetével kapcsolatos könyvek, valamint leváltári és egyéb tárgyi anyagok, amelyek időnként egy-egy témát felölelve kiállításra is kerülnek a múzeum területén. Ezen kívül Ligonier az amerikai magyarság számos egyházi és világi gyűlésének, megbeszéléseinek, találkozóinak a színtere, ezért is nevezik Ligoniert az amerikai magyarság lelki központjának.

               Azt mondják, Ligonier az a hely, ahol jelen van Isten. Én is úgy gondolom, hogy a Bethlen Közösségben végzett munka azért lehet ilyen kimagasló, mert Isten megáldja azokat, akik az akarata szerint cselekednek.

               Az intézmény több, mint 300 alkalmazottjával a kisváros legnagyobb foglalkoztatója s híre az egész Egyesül Államokban az egyik legjobb.

               Befejezésként pedig minden kedves olvasónak szeretném ajánlani, hogy nézzék meg ezt a rövid videót a Bethlen Közösségről, s legyünk együtt büszkék arra, hogy az Egyesült Államokban élő magyarjaink egy ilyen szép, világszínvonalú szeretetotthont működtetnek!

https://www.youtube.com/watch?v=Mx0_85QQuQw