Tokody Ilona és Muskát András mesterkurzusa Bécsben

"Amikor a testben a lélek dalra fakad, a végtelenségben is hangzanak kifejezett érzései"

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
Operai ének mesterkurzus a Pázmáneumban. Tokody Ilona, a világhírű, Kossuth-díjas mesterművész, akit a „Három Tenor” Mimi-jeként is megismerhetett a publikum, Muskát András operaénekessel és ének mesterrel tartott közös mesterkurzust Bécsben.
Opera-ének mesterkurzus Bécsben - Körtesi András korrepetítor és Balajthy DóraOpera-ének mesterkurzus Bécsben - Somogyi Katalin és Szabó RékaKörtesi András korrepetítor, Tokodi Ilona művésznő, Muskát András művész Körtesi András korrepetítor, Tokodi Ilona művésznő, Muskát András művész

Az alábbiakban megosztanak olvasóinkkal néhány meghatározó pillanatot, amelyet pályafutásuk során éltek át.

Tokody Ilona mesterei Berdál Valéria, Sipos Jenő, Varasdy Emmi, valamint Mikó András voltak. A művésznő fantasztikus előadásokat élt meg Magyarországon Simándy Józseffel, Melis Györgygyel, Kelen Péterrel, Berkes Jánossal, Molnár Andrással, Polgár Lászlóval vagy Kovács Kolossal. A bécsi Saatsoperben 79-ben debütált Franco Bonisolli oldalán. 81-ben ugyanitt, majd később a Covent Gardenben Bohéméletet énekelt José Carrerasszal, illetve az utóbbi helyszínen később Plácido Domingó partneri felkérésére is. A nemzetközi karrier csúcsát jelentő New York-i Metropolitan meghódítása mellett legszebb emlékei, illetve legnagyobb sikerei közé tartoznak: a japán turné koncertjei José Carrerasszal, a londoni Bohém élet-ek és a spanyolországi Otello előadások Domingóval, a hustoni fellépései, valamint azok a nagyszerű Buenos Aires-i előadások, amelyeken a „Három Tenor” közül a harmadik tenorral, Pavarottival is énekelt a Bohéméletben.

Muskát András, akinek legjelentősebb mesterei: Alfredo Kraus, Keönch Boldizsár, és Tokody Ilona voltak, több külföldi énekversenyen vett részt, amelyeken számos alkalommal különdíjat, illetve Észtországban közönségdíjat kapott. 1996-ban a Nyári Fesztiválon Don Ottavio szerepét énekelte Sass Sylvia Don Giovanni rendezésében.

2006-ban Don José szerepét énekelte a Miskolci Nemzeti Színház Carmen-előadásain. A Magyar Állami Operaházban 2007-ben debütált, majd 2008-ban Cavaradossi szerepét énekelte Puccini Toscájában. 2009-ben Ausztriában a Karinthiai Fesztiválon is bemutatkozott több oratórium tenor szólistájaként, 2010 áprilisában pedig Nagyváradon a Filharmónia rendezésében aratott nagy sikert Tokody Ilona és Laborfalvy Soós Béla operaénekesek partnereként. Tokody Ilonával és János Ácscsal a Pesti Vigadóban Verdi, majd Bel Canto koncertet adott, továbbá közreműködött művésznő jubileumi gáláján, a Tokody 40-en. Ezen kívül több TV felvételen is megörökítették előadásait.

Tokody Ilona és Muskát András jelenleg Budapesten élnek és dolgoznak, illetve a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetében tanítanak, de jelentős mennyiségű felkérés kapnak a világ minden tájáról. E lehetőségek többségével szívesen élnek.

Az idén január 8-13 között került sor a bécsi Pázmáneumban az általuk tartott opera mesterkurzusra. Budapesti mesterkurzusuk egyik hallgatója, dr. Kabódi Ildikó vetette fel a csodálatos ötletet, hogy következő mesterkurzusukat a Pázmáneumban tartsák. Dombó Dániel és Regényi Júlia szervezésében ez létre is jöhetett, hála Varga János rektor úrnak, aki szívesen fogadta a kurzus gondolatát. Nagy örömmel vállalták tehát a közel egy hetes intenzív oktatást a Pázmáneumban, amely egy nagy múltú, spirituális hely, ahol nem csak a munka folyhatott, hanem abban az épületben lakhattak a tanítványaikkal együtt, ahol négy évig Mindszenty bíboros. Ez a közös tér még szorosabbra fonta a mesterek és tanítványaik együtt töltött napjait, alapot adva a tanítást követő csoportos beszélgetésekre.

A hallgatók benyomásait illetően kiemelték, hogy nagyon felkészültek, szorgalmasak, és rendkívül pozitívak voltak a résztvevők. Mivel mindenki tanulni akart, mindenki felzárkózott, ennek köszönhetően a végére nagyon egységessé váltak a teljesítmények. A rengeteg tanulás mellett megnézték a növendékek a Mozart-házat, a Staatsopert és részt vettek koncerteken is.

Azon túl, hogy a Pázmáneumban, egy megszentelt helyen dolgozhattak – ami rengeteg plusz erőt adott – az akusztika szintén csodálatos volt, így a két teremben párhuzamosan folyó munka rendkívül eredményesen sikerült.

A művésznő korábbi felkérések alkalmával tartott már kurzust a Escuela Superior de Música Reina Sofía intézményében, Madridban; a Zeneakadémián, Budapesten, illetve ezt megelőzően Bécsben is két alkalommal. Nagyon szívesen fogadnak továbbra is hasonló felkérést. Módszereik az egyetemi oktatás keretein belül ugyanezek. Nagyszerű lehetőség a résztvevőknek egy ilyen mesterkurzus, amelynek során egymástól is tanulnak a növendékek, illetve a hallgatóság is.

A nagy sikerre való tekintettel hasonló mesterkurzusra 2018. június 18-23 között kerül sor Salzburgban a Dombo Production szervezésében. További információk a szervező honlapján olvashatók: www.domboproduction.eu

A növendékek elmondásuk alapján hatalmas tudásanyagot kaptak, és boldogan fürödtek abban a szeretetben és azokban az energiákban, amelyekkel a mesterek megtöltötték a teret. A két művész, aki őket tanította alázatos a zenében, és nem véletlen, hogy korrepetitoruk is egy fantasztikus muzsikus volt, aki méltó partner a szakmai tudás átadásában és emberileg is. Körtesi Andrást szintén imádták a résztvevők.

Nagyon szép és kedves gesztus volt rektor úr részéről a koncertet követő fogadás. Szép, ünnepélyes és felszabadult lezárása volt ez a mesterkurzusnak, amelyet bearanyozott a rektor úr fantasztikus humorérzéke és Perényi János nagykövet úr megtisztelő jelenléte.

A kurzust követő befejező koncert repertoárjának összeállítása során mindenki a számára legelőnyösebb művet kapta, Tokody Ilona, Muskát András és Körtesi András korrepetítor tanácsa alapján. A koncerten elhangzó művek és előadóik a következők voltak:

1. Händel: Messiás - Nyári Edit

2. Mozart: Don Giovanni (Donna Anna ária) - Vadász Adrienn

3. Mozart: Figaros Hochzeit (Porgi amor) - Pálinkás Brigitta

4. Mozart: Don Giovanni (Zerlina ária) - Nyári Edit

5. Bellini: I puritani - Balajthy Dóra

6. Weber: Der Freischütz (Annuska ária) - Somogyi Kata

7. Schumann: Widmung - Szabó Réka

8. Mozart: Cosi fan tutte (Duett) - Szabó Réka és Somogyi Kata

9. Puccini: Bohémélet (Musette ária) - Baranyai Judit

10. Puccini: Turandot (Liu ária) - Pálinkás Brigitta

11. Gounod: Faust (Valentin ária) - Kabók Gábor

A gálaestet Tokodi Ilona és Muskát András művészek a következő darabokkal zárták: Rossini: La serenata duettejévél,  majd Tokodi Ilona művésznő Tosti: Idealéját, míg Muskát András művész a Ferrafo: Tu lo sai dalát adta elő.

Fotó: Kalló Zoltán

Regényi Júlia – Cseh Csaba