Leviny Ernő emléke Viktóriában – 2. rész

A viktóriai Buda Ház ma is Leviny Ernő emlékét idézi

/ Magyari Nóra Antónia /
magyari.nora.antonia képe
Augusztus 11-én kétórás előadás keretében Leviny Ernőre emlékeztek a viktóriai Castlemaine-ben található Buda házban. Az eseményen felidézték Leviny kalandos és eseménydús életét, hangsúlyozva Ausztrália kulturális örökségéhez való hozzájárulását. Az előadásra ellátogatott John Leviny, Leviny Ernő dédunokája is.
Utazás az időben Leviny ErnővelA Buda Ház a Viktóriai  Örökség részeAz eredeti madárházTenisz pavilion

A Buda Ház kurátora, Lauretta Zilles sokéves kutatómunka eredményét ismertetve, Leviny Ernő életművének jelentősėgėre hívta fel a figyelmet. Valóban büszkék lehetünk Leviny örökségére: a Buda Ház, amelyet 1863-ban vásárolt meg, 118 évig állt a család tulajdonában és ma Ausztrália egyik legértékesebb műemléke.

A ház és kertje több szempontból is jelentős. Az ausztráliai aranyláz idejében épült villa híven tükrözi az akkori generáció életformáját, illetve személyesen Leviny Ernő és családja ízlését. A külsőleg 1893 óta változatlan ház jelentős tárgyi emlékeket is őriz. Családi bútorok, műtárgyak, ruhák és háztartási eszközök, Leviny dokumentumai és ezüstmunkái emelik a műemlék eszmei értékét. A kert a maga nemében is megállja a helyét. Walter Cross, a Leviny család főkertésze 65 éven keresztül gondoskodott róla, de a Leviny családról is köztudott volt, hogy rajongtak a hortikultúráért. A kert két legjelentősebb eredetiben megmaradt XIX. századi struktúrája a bájos madárház és a tenisz pavilion. A kertben sétálva szinte egy másik érában találja magát az ember. A vörös föld és a gyönyörű növények kontrasztja, a háttérben meghúzódó műemlék épület és a madárházban csipogó pintyek életközelbe hozzák a viktoriánus hangulatot.

A ház 1969-ig állt a család tulajdonában, amikor is Leviny utolsó élő gyermeke, Hilda Leviny eladta azt a Castlemaine Art Gallery and Historical Museum-nak, azzal a feltétellel, hogy élete végéig ott élhet. Hilda halála után, 1981-ben a ház önálló galériává alakult át és kertjét kulturális események, esküvők helyszíneként is bérbe adják. A galéria másik bevételi forrása a kertészetben nevelt növények értékesítéséből származik. 2005 óta egy alapítvány, a Buda Foundation Trust gondoskodik arról, hogy a múzeumnak mindig legyen bevételi forrása az üzemeltetésre és speciális projektekre. 2006-tól a Viktóriai Örökség része. Minden remény megvan tehát, hogy Buda Ház és kertje még sokáig hirdeti Leviny Ernő életének és művészetének jelentőségét.