Wass Albert Irodalmi Nap a torontói Magyar Házban

A víz szalad, a kő marad

/ Papp Csilla /
papp.csilla képe
Idén novemberben is folytattuk a tavalyi évben megkezdett hagyományt és irodalmi napot szerveztünk a Magyar Házban. Míg tavaly Arany János születésének 200. évfordulójára, ebben az évben Wass Albert születésének 110. és halálának 20. évfordulójára emlékeztünk.
Mesemondó versenyÉnekprodukcióTáncházIdézet

Az interaktív irodalmi délután főszervezői Kis Csilla főtitkár és jómagam voltunk. A délután 1 órától kezdődő rendezvény Wass Albert életrajzának interaktív bemutatásával kezdődött, majd a Magyar Ház vezetősége és Dr. Laky-Takács Péter Attila konzul, magyar közösségekért felelős diplomata köszöntésével folytatódott. Ezt követte egy mesemondó verseny, valamint a mini táncház a Kodály Néptánc Együttes szervezésében és énekprodukciók.  A nap egyik fő momentuma az irodalmi vetélkedő volt, melyen a gyerekek és a felnőttek csapata mérkőzött meg egymással gyorsasági és ügyességi játékokon keresztül. A délután folyamán Gáspár Gyula színjátszóköre is fellépett, valamint Török Erzsébet az Arany János Magyar Iskola két növendékével beszélgetett a hagyomány és a hagyaték fogalmáról, illetve Kis Csilla és Antal Anikó eszmecseréjére is sor került.

A program egész ideje alatt négy állomáson folytak a kézműves-foglalkozások. Mindegyik állomás Wass Albert egy-egy kiemelkedő regényének tematikája köré csoportosult. Többek között farkasmaszkok készültek és üveget festettek a Farkasverem asztalnál, kardot barkácsoltak és agyagoztak a Kard és kasza állomáson, boszorkánysapkát festettek és hajtogattak A funtineli boszorkány kézművesei, követ festettek és mézeskalácsot díszítettek az Elvész a nyom állomás résztvevői. A színpad melletti olvasósarokban Wass Albert regényeibe és meséibe olvashattak bele az érdeklődők, valmint megtekinthető volt Kralovanszky Balázs Erdély témájú fotókiállítása és Dán Norbert erdélyi képei is. Ezenkívül az előtérben felállított paravánon Wass-idézeteket olvashattak az érdeklődők és színes filctollat vagy zsírkrétát ragadva maguk is megoszthatták gondolataikat, rajzaikat azzal kapcsolatban, hogy mit üzennének haza. 

A büfében csirkepaprikás puliszkával és lángos volt a menü, így aki kiváncsi volt, belekóstolhatott az erdélyi ízek világába is.