Tavasz a déli féltekén Valentín Alsinai módra

/ Dr. Ferenc Viktória /
ferencz.viktoria képe
Miközben az otthoni ismerősök egyre több alkalommal panaszolják, hogy megérkezett a hideg, esős évszak Európába, addig Buenos Aires-ben a tavasz közeledtére készülünk. A tavasz megérkezésének napját szeptember 21-re datálják a Föld déli féltekéjén. Ez idén egy szerdai napra esik. Az ezt megelőző hétvégén, előkészületképpen, a Valentín Alsinai Magyar Dalkörben tavaszi ebéddel várták a Buenos Aires déli felén (vagy azon is túl) lakó magyarokat. A program részeként magyar népdalokat tanítottunk a jelenlévőknek, és közös táncra invitáltuk a közösség apraja-nagyját. A konyhában finom magyar ételek készültek, többek között töltött tojás, pörkölt nokedlivel és Rigó Jancsi.
a főző csapatmagyaros ízek: pörköltRigó Jancsi - desszertretanulás

Az 1935-ben alapított dalkör tagjai számára mindig is fontos volt a magyar dalkincs őrzése, a közös énekléseket pedig nagy összejövetelek és közös ebédek, vacsorák egészítették ki, ahol természetesen a magyar ételeké volt a főszerep. Ez ma már kissé átalakult: a megfogyatkozott, de annál lelkesebb társaság évente hat alkalommal szervez közös ebédet. A szeptember 18-án megrendezett tavaszi ebéd is a közösség éves programjának egy fontos és különleges állomása. Különleges abból a szempontból is, hogy már a színezhető, virágos dekorációból, az élővirágos asztaldíszekből, vagy a rendezvény során spontán előkerülő dalokból (mint a Tavaszi szél...) érezni lehet a természet újjászületésének jeleit.

A menü kiválasztását hosszas tervezgetés előzte meg, s végül a töltött tojásra és a nokedli-pörkölt párosításra esett a vezetőség választása, az ebédre jegyet váltók nagy örömére. A délelőtti főzésen magam is részt vettem. Öröm volt látni, ahogyan a lelkes kis csapat Szép Ilonka néni utasításait követve, magyar ételeket varázsol az asztalra néhány óra alatt: Sanyi nokedlit szaggat a bugyogó vízbe, Bibi a pörköltet kóstolgatja, Adri és én a tojásokat töltjük. Közben matézunk, néha magyarul, néha spanyolul beszélünk – szinte csak ebből látszik, hogy nem a Kárpát-medence valamelyik magyar településén, hanem Buenos Aires-ben vagyunk.

A Valentín Alsinában élő, többnyire határon túli magyar származású lányok és asszonyok sok finom sütemény receptjét is megőrizték, és megtanították a fiatalabb generáció tagjainak is. A mostani alkalomra például a magyarul már nem beszélő, de anyai nagymamája révén magyar származású Adri készítette a Rigó Jancsit, Szép Ilonka néni receptje alapján (Ilonka néni finom süteményeinek receptjeit itt is elolvashatjuk).

Az összejöveteleken mindig fontos szerepet kap a magyar dal is. A közösség egyik rangidős tagja, Papp Antal – vagy ahogyan a helyiek hívják „Tunci” – például, sosem érkezik a hegedűje nélkül, s szinte észrevétlenül fakasztja dalra a még épp az asztalnál ebédelő társaságot. 

Az ebéd után az egyik Kőrösi ösztöndíjasnak, Bárdos Zsuzsannának köszönhetőn népdal tanítás következett. Ehhez Rosonczy-Kovács Mihály Felsütött a nap az égre című népdalgyűjteményét és a hozzá tartozó népzenei karaoke DVD-ét használtuk. A rendhagyó módszer minden korosztályt megmozgatott, a magyarul már alig tudó tagok is ügyesen próbálkoztak a magyar szövegek éneklésével. A népdalok tanulása után azok, akik kedvet éreztek rá, néhány tánclépést is megtanulhattak Zsuzsa vezetésével.