Online táncpróba

Mit is csinálunk egy online próbán

/ Mezey Anna Mária /
mezey.anna.maria képe
A karanténnal érdekes helyzetbe kerültünk. Online néptáncpróbákat tartok a gyerekeknek. Hogyan néz ki egy ilyen próba? Nézzük meg közelebbről.

 

Jelenleg a Kodály gyerekcsoporttal tudunk online órákat tartani, a Zoom alkalmazás segítségével. A csoportban nagyjából 8-10 gyerek van, egészen vegyes életkorral. A 4-6 évesektől a 12-14 évesig együtt táncolnak. A próbákon több a lány, mint a fiú.

Nézzük, mit csinálunk ezeken az online órákon. Mikor mindenki megérkezik a képernyő elé, először beszélgetünk kicsit, kivel mi történt, milyen volt a hete. Ezután jön a bemelegítés, amihez valami pörgős népzenét szoktam választani. Utána következik az előző héten tanult lépések, figurák átismétlése, majd egy kis improvizáció ezekből. Amikor már mindenkinek jól megy, jöhetnek az új, kicsit bonyolultabb lépések. Miután a gyerekek megtanulták az új lépéseket is, az addig tanult figurákból közösen összerakunk egy folyamatot, amit utána többször eltáncolunk.

A kedvenc a moldvai tánc, ezt sokszor kérik, amikor szabadon választhatnak. Nagyon jó, hogy a gyerekek lelkesek, és szívesen táncolnak. Külön öröm, amikor látom, hogy a szoba végében egy-egy szülő is táncra perdül az ismerős dallamok hallatára. A próba végén levezetésként mindenki kényelembe helyezkedik és következik az esti mese: egy magyar népmese.

A foglalkozásokat nagyon szeretik a gyerekek, annak ellenére, hogy a személyességet sajnos nem pótolják ezek az órák.