A II. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábor sikere a francia Alpokban

/ Tóth Zita Valéria /
toth.zita.valeria képe
A Tábor, amit az előző évi ösztöndíjasok álmodtak és valósítottak meg a tavalyi évben, idén is hihetetlen összefogással és nagy sikerrel teljesítette be küldetését. A cél ebben az évben is az volt, hogy a környező országok magyarjait hazánk népi öröksége mentén összehozzuk, és néhány felejthetetlen napot töltsünk el együtt jó hangulatban, tánccal, muzsikaszó mellett.
TánctanításKézműveskedésgyermekjátékokTánctanítás

2018. április 28 és május 1. között a francia Alpok gyönyörű hegyeiben tartottuk azt a tábort, amelynek szervezésében és lebonyolításában a Franciaországi Magyarok Szövetségének támogatásával 7 idei és 3 tavalyi KCSP ösztöndíjas vett részt Franciaországból, Németországból, Svájcból és Belgiumból. Idei ösztöndíjasok: Györgypál Enikő (Lyon), Pál Zsuzsánna (Brüsszel), Rengei Boglárka (Genf), Tóth-Kainráth Noémi (Stuttgart), Vajda Mátyás (Stuttgart), Pacsura Dávid (Hagen) és jómagam (Strasbourg). Tavalyi ösztöndíjasok: Angyal Réka Sára (Strasbourg), Medvegy Andrea (Lyon), Hortobágyi Ivett (Stuttgart).

A 140 résztvevő többsége Franciaországból és a környező országokból érkezett, de voltak, akik Magyarországról, sőt olyanok is, akik Észtországból utaztak ide, hogy részesei lehessenek ennek a közösségi élménynek.

A tábor programja viszonylag kötött volt, az idő rövidsége ellenére igyekeztünk intenzíven beosztani a tevékenységeket. Napközben a résztvevő felnőttek kézműves foglalkozáson, illetve kezdő és haladó táncoktatáson vehettek részt, ahol szatmári és vajdaszentiványi táncanyagot sajátíthattak el. Ezzel egy időben zajlott a gyermekek számára korosztályos bontásban a kézműves és a táncos foglalkozás. Az oktatások és a foglalkozások délelőtt és délután zajlottak, az ebéd utáni csendes pihenőben az érdeklődők zeneoktatáson és fafaragáson vehettek részt, az esték pedig egy-egy zenei előadás után gyermek- majd felnőtt táncházzal folytatódtak. A program egyik délutánján a vállalkozó kedvűeknek lehetőségük volt vezetett túra keretében kirándulást tenni a környékbeli hegyekben, s ez idő alatt a csapat másik része az aznapi gulyásvacsorát készítette a szabad ég alatt.

A napközbeni tánctanításnál és az esti táncházaknál a talpalávalót a Turai banda (Turai András, Horváth Zoltán, Szabó Iván), Laposa Julcsi, Vajda Mátyás és Daniss András húzták. A tánctanításnál az ösztöndíjasokon kívül Botka Bálint működött még közre. Az esti kulturális zenei programot a Belvárosi Betyárok koncertje színesítette.

Ez a néhány nap alkalmat teremtett arra, hogy ez a 140, többségében külföldön élő, de ugyanazt a nyelvet beszélő ember rendkívüli hangulatban, családias légkörben egy kicsit otthon, a „sajátjai” között érezhesse magát, miközben tartalmas programok által közelebb kerülhettek népi kultúránk értékeihez.

Nehéz lenne felsorolni mindenki nevét, akiknek a segítsége, támogatása nélkül ez a tábor nem jöhetett volna létre. Külön köszönet Fodor Beátának és Fodor Jenőnek, akik a tábor lelkei, valamint Nagy Attilának (fafaragás) és Váczi Andrásnak (furulyatanítás).