Megkezdődött Melbourne-ben a magyar népzene oktatása

/ Bobár Zoltán /
bobar.zoltan képe
A Kőrösi Csoma Programnak köszönhetően lehetővé vált a népzenész képzés elindítása Melbourne-ben.
PróbaPróbánPróbán

Itt Ausztráliában, ha valaki népzenét szeretne tanulni, vannak lehetőségei:

  • nyári népzenei táborok Ausztráli-szerte, amiknek a hossza 7-10 nap
  • online

Minden egyéb lehetőséghez repülőre kell ülni és eljönni Magyarországra. Most Melbourne-ben van először lehetőségük a tanulni vágyóknak arra, hogy több hónapon keresztül, akár napi szinten kérjék a segítségét egy tapasztalt zenész tanárnak.

A zenetanítás egy komplikáltabb dolog, mint mondjuk nyelvórákat venni. Szükség van saját hangszerre, ami egy jelentős anyagi ráfordítást jelent már a legelején. Minden tiszteletem azoké az ausztrál muzsikusoké, akik eldöntötték, hogy magyar népzenét fognak játszani, vettek egy hangszert, és szinte minden segítség nélkül elkezdtek tanulni és muzsikálni.

Most a Kőrösi Csoma Programnak köszönhetően sikerült elindítani, a már működő néptánc tanulási lehetőség mellett, a népzene tanulási vonalat is.

Mindez, a Gyöngyösbokréta táncegyüttes vezetőinek az érdeme, akik megálmodták azt, hogy ha már van táncegyüttesük, legyen zenekaruk is. Innen indult, és aztán lett kiterjesztve a lehetőség, hogy aki csak akar, tanulhasson. Ezúton is hatalmas köszönet Szabó Endrének és Sinka Imrének. A népzene-oktatás program velem indult, már  most van igény a folytatásra, így és az utánam következő kollégának is lesz feladata bőven.  

Eddig két bőgős, három brácsás, három hegedűs, egy dobos és egy harmonikás tanítvány kezdte meg a tanulmányait. Ezzel együtt a már működő zenekaroknak is segítek a kamarazene rejtelmeit megfejteni, illetve a meglévő produkciókat csiszolni, hangszerelni, harmonizálni. Minden zenésznek a hangszeroktatás mellé néprajzi alapokat, népzene- és zeneelméletet és összhangzattant is tanítok.

A zenélni vágyókat először meghallgatom, hogy hol tartanak, mit tudnak, de vannak akik teljesen "nulláról" indulnak, és vannak, akik nem népi hangszeren játszottak eddig. A zenekarokkal úgy tudom elkezdeni a munkát, ha már hallottam Őket "élesben", azaz koncerten vagy táncházban.

Az egyik zenekar, akik a programban részt vesznek a Micsoduck (ejtsd: Micsodák). A megérkezésem után elmentem 2 próbájukra, és a következő koncertjükre beálltam hozzájuk muzsikálni. Így minden információm megvolt, amire szükségem volt ahhoz, hogy megtervezhessem a munka menetét. Heti egy próbát tudunk összehozni, és szintén heti egy személyes órát a tagokkal külön is.   

A legfőbb feladat most rövidtávon az október 23-i, jubileumi műsorral kapcsolatos teendők, ami mind a három helyi táncegyüttest megmozgatja, és minden melbourne-i KCSP-s kolléga részt vesz benne.

 A Micsoduck zenekar tagjai másfél éve kezdtek el foglalkozni a magyar népzenével, és eddig leginkább moldvai tánczenét tanultak. Az október 23-i műsorban ők is fel fognak már lépni, és nemcsak moldvai dallamokat fognak játszani, hanem a szeptember közepe óta velem gyakorolt, vonós felállásban is meg fognak szólalni. Nagy feladat, nagy kihívás, de nagy kedvvel és nagy lendülettel csinálják.

A műsor után ami kétszer lesz előadva 23-án és 30-án, egy új beszámolóval jelentkezem.