Márton Áron emléktúra Írországban

/ Tóth Tamara /
toth.tamara képe
2016. október másodikán az időjárási szokásoktól eltérően, gyönyörűen sütött a nap az Ír-sziget keleti partján, kedvezve a Márton Áron emléktúra résztvevőinek, melyen a Cork-i és dublini magyar közösség tagjai is részt vettek.
emlektura_01emlektura_02emlektura_03emlektura_04

Az emléktúra a Cork-i Magyar Iskola és Óvoda, Magyarország Dublini Nagykövetsége, a dublini magyar közösség tagjai, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Program írországi ösztöndíjasai szervezésében jöhetett létre.

A családias ünnepi műsor megnyitójaként elénekeltük közösen a Himnuszt, majd Sebestyén Péter citerajátéka következett. Ezt követően Rékai Zsuzsa, a Cork-i Magyar Iskola és Óvoda igazgatónője felolvasta Pálffy István nagykövet levelét, Márton Áron születésének 120. évfordulóját köszöntő szavait. Ezután KCSP-ösztöndíjasaiként Gigler Dórival felidéztük a püspök személyének, tetteinek fontosságát, valamint azt, hogy számunkra mit jelent, képvisel Márton Áron. Ezt követően Magyarics Mihály hegedűművész csodás játéka következett, a műsort pedig Németh Mária, a Corki-i Magyar Iskola és Óvoda harmadik osztályos tanuló szavalata zárta.

Márton Áron személye minden magyar számára jelent valamit: bátorságot, kitartást, hazaszeretetet, szüntelen küzdelmet az elnyomás ellen. A nemzeti park völgyében mind éreztük ebből valamint, ismeretlenül, Írország különböző részeiről utaztunk a megemlékezésre, mert tudtuk, hogy részesei leszünk valami fontosnak, hiszen ekkor az egész világon idézték meg Márton Áron szellemiségét, a határokon átívelő összetartást, rendíthetetlen hazaszeretetet – így tettünk mi is ott együtt, a corki és dublini közösség tagjaival közösen. 

Fotó: Gigler Dóri